Jan Slagter laat eigen salaris verlagen
Jan Slagter, directeur Omroep MAX, heeft eerder deze week gezegd dat ‘de omroep-CAO te riant is’. Dat kwam hem op kritiek te staan van Marc Visch, Secretaris Omroep NVJ. Woensdag heeft Slagter op zijn beurt een reactie geschreven. Deze is hieronder te lezen.
Beste Marc,
Ik reageer omdat in je stukje een aantal onwaarden in staan, en als secretaris van de NVJ kun je je dat eigenlijk niet permitteren. Hoor en wederhoor!
Laat ik beginnen met de feitelijk onjuistheden. Je schrijft: ‘Omroep MAX heeft amper personeel in dienst. Zo goed als alles besteedt de omroep uit. Administratieve diensten worden bij collega-omroepen ingekocht en programma’s worden gemaakt door externe producenten.’
Omroep MAX heeft op dit moment 120 mensen in dienst. Ja, wij hebben onze loonadministratie ingekocht bij de AKN. Hoor ik je nu zeggen dat je dat liever niet hebt, en dat we geld over de balk moeten smijten? In het kader van efficiency lijkt mij dat niet erg verstandig. Ik zou er juist voor willen pleiten om zoveel als mogelijk van dit soort diensten te centraliseren, waardoor er meer geld overblijft voor de programma’s .
MAX maakt de volgende programma’s zelf:
Tijd voor MAX (4x per week)
Studio MAX Live (4x per week)
Meldpunt! (wekelijks)
Hollandse Zaken (14 afleveringen)
Droomhuis Gezocht (12 afleveringen)
MAX Geheugentrainer (170 afleveringen)
Nederland in beweging (170 afleveringen)
Muziekregistraties (10 afleveringen)
Bloemencorso (3 afleveringen)
Carnaval (1 aflevering)
Registratie klassieke concerten (6 afleveringen)
MAX Maakt Mogelijk (9 afleveringen)
MAX Maakt Mogelijk Kerstspecial (2 afleveringen)
Missie MAX (2 afleveringen)
Diverse evenementen waaronder de MAX Proms (2 afleveringen)
Je had je de zin ‘Zo goed als alles besteedt de omroep uit en programma’s worden gemaakt door externe producenten’ kunnen besparen. Ik vind het eigenlijk best wel een indrukwekkend lijstje, jij ook niet? Ik begrijp heel goed dat jij als secretaris van de NVJ op moet komen voor de belangen van de leden, maar dan moet je wel met een geloofwaardig en onderbouwd verhaal komen. Wist je trouwens, even geheel terzijde, dat ik ook lid ben van de NVJ?
Nu even naar mijn opmerking: ‘CAO van de publieke omroep te goed’. Ik heb dat gezegd omdat wij al jaren lang vanuit de overheid bijna of geen indexatie krijgen terwijl de loonkosten ieder jaar gemiddeld tussen de 4 tot 6 procent stijgen. Dit percentage is inclusief de periodieken die wij op basis van de CAO aan onze medewerkers uitkeren. Wanneer dit zo blijft dan is deze situatie niet houdbaar, zeker niet met de bezuinigingen die ons door Rutte I en II worden opgelegd. Voor de duidelijkheid: als het geld er is, is het terecht om iedereen een periodiek en de CAO-verhoging te geven. Nu is de situatie anders, de publieke omroep staat voor een enorme bezuinigingsoperatie die zijn weerga niet kent.
Als we nu voor een bepaalde periode met elkaar zouden afspreken om de periodieken bijvoorbeeld naar 1 procent te brengen, en de lonen te matigen, en naar een werkweek van 40 uur gaan en daarmee de kwaliteit van onze programma’s kunnen waarborgen en het aantal ontslagen verminderen, begrijp ik eerlijk gezegd niet dat je daar geen voorstander van bent.
Wist je trouwens dat ze bij RTL 38 uur per week werken? Natuurlijk weet je dat, want je handtekening staat onder de CAO. Ik ken daar veel mensen die het daar heel erg naar hun zin hebben en ik hoor daar niemand klagen dat ze daar in plaats van 36 uur per week, 38 uur moeten werken.
Zullen we een keer op regenachtige zondagmiddag de CAO van de publieke omroep en die van RTL naast elkaar leggen en de verschillen noteren?
Ik heb van staatsecretaris Dekker en minister Bussemaker het vriendelijke verzoek gekregen om geen 4 jaar te gebruiken, om mijn salaris af te bouwen naar de WNT-norm. Het is een verzoek, het is het geen verplichting. Vanaf dit jaar (2013) zal ik voldoen aan de WNT-norm en de staatssecretaris en de minister zal ik hiervan op de hoogte brengen. Jij krijgt de primeur.
En als je voortaan iets wil zeggen over mijn salaris, doe dat dan zonder de bijdrage die de werkgever betaalt (volgens CAO) aan pensioenlasten. Tot slot je hebt een punt als je het hebt over de hoge salarissen die bij de publieke omroep worden betaald. Allemaal onder de WNT-norm, geen uitzonderingen!
Als iets nog niet duidelijk is, je hebt mijn nummer en bent van harte welkom voor een kop koffie, net zoals je een paar maanden geleden bij me bent geweest om te praten over de toekomst van de publieke omroep.
Met vriendelijke groet,
Jan Slagter