dinsdag 16 januari 2018

Jan de Jong wil kijk- en luistergeld op vrijwillige basis

foto: NOS/Stefan Heijdendael

NOS-directeur Jan de Jong pleit voor een herinvoering van het kijk- en luistergeld, maar dan op vrijwillige basis. “Laat mensen kiezen voor de publieke omroep, dat is een veel zuiverder manier van financiering.” Dat zegt De Jong in De Telegraaf. Hij verwacht dat nauwelijks kijkers afhaken. “Als iedereen meedoet, hebben we het over negentig euro per huishouden. Burgers zullen zich realiseren dat de publieke omroep helemaal niet duur is. De NOS kost, met alle nieuws en sport, een gezin 1,50 euro per maand.”

De Jong wil zo voorkomen dat de politiek te veel grip krijgt op het bestel. “We zijn geen staatsomroep en dan moet je ook financieel onafhankelijk kunnen opereren.” In het afschaffen van de STER ziet hij niets. “Als je dat doet, gaat het de burger meer geld kosten.”

Hij wil dat in de nabije toekomst door de NOS gemaakte nieuwsbeelden gratis ter beschikking worden gesteld aan derden, zoals internetsites van kranten. “Zij kunnen dan online onze items gebruiken. Zonder STER-reclame, nieuws mag best een uitzondering zijn,” aldus De Jong. “We willen samen met de dagbladen journalistiek in Nederland verbeteren. Op gebied van nieuwsgaring moet je uiteraard je concurreren, maar je kunt elkaar tevens aanvullen.”

Op gebied van sport onderscheidt de NOS zich wel degelijk van de commerciëlen, stelt De Jong. “Ze roepen wel dat ze Olympische Spelen, EK’s en WK’s willen uitzenden, maar ik verwacht dat dit in de praktijk nooit zal gebeuren, omdat het alleen maar geld kost. Wij gaan ook anders met sport om: RTL kiest in de Europa League altijd voor PSV en Ajax, terwijl wij de wedstrijd van FC Twente live zouden brengen als de tegenstander interessanter is. De commerciëlen kiezen voor de meeste kijkers, wij voor het meest boeiende duel.”

Bron: De Telegraaf/Broadcast Magazine 

Bericht delen