woensdag 17 januari 2018

Israël doet Al Jazeera in de ban

De Arabische nieuwszender Al Jazeera is niet langer welkom in Israël. De regering trekt alle perskaarten die aan journalisten zijn verstrekt in, het kantoor in Jeruzalem wordt gesloten en kabelbedrijven wordt gevraagd de zender niet meer door te geven.

Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte hebben de vestigingen van Al Jazeera in hun land al enige tijd geleden gesloten en uitzendingen geblokkeerd. Dat deden ze als onderdeel van een boycot tegen Qatar. De emir van dat land financiert de zender.

De boycot volgde op de beschuldiging dat Qatar terroristen financieel steunt en daarmee de stabiliteit in de Golfregio ondermijnt. Bovendien zou de koers van de zender te pro-soennitisch zijn en zou de redactie te mild oordelen over de Moslimbroederschap en Islamitische Staat.

Al Jazeera heeft altijd benadrukt onafhankelijk te zijn. De zender heeft de wereld meermaals opgeroepen de persvrijheid te respecteren. Inperken van die vrijheid mag geen middel zijn om de emir mee te treffen, vindt de zender.

Bron: NOS/BM

Bericht delen