Iris Lammertsma voorzitter NAPA
zaterdag 18 maart 2023

Iris Lammertsma voorzitter NAPA

Iris Lammertsma (Witfilm) is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA). Hiermee krijgt NAPA een gewaardeerde, ervaren producent als boegbeeld.

Ook Rachel van Bommel (Millstreet Films) treedt toe tot het bestuur. De bestuurswissel valt samen met het driejarig bestaan van de producentenvereniging en markeert de overgang naar een nieuwe fase.

NAPA kwam drie jaar geleden tot stand toen vier producentenverenigingen hun krachten bundelden. NAPA-directeur Anna Pedroli: “We zijn dankbaar voor de inspanningen die de voorgangers Jacqueline Gerritsma en Frans van Gestel hebben geleverd. De ‘pioniersjaren’ van de vereniging stonden in het teken van de coronacrisis. Mede dankzij hun inzet hebben we dit goed doorstaan en is NAPA uitgegroeid tot een factor van betekenis. Met Iris als nieuwe voorzitter gaan we vol vertrouwen de toekomst tegemoet.”

Iris Lammertsma is gemotiveerd om als voorzitter aan de slag te gaan: “Ik heb een enorm hart voor de filmsector. NAPA is het perfecte platform om bij te kunnen dragen aan positieve veranderingen op verschillende niveaus.” Zij wil onder meer bijdragen aan het dichter naar elkaar toebrengen van de subsidiesector en het ondernemerschap, teneinde professionalisering te bevorderen.

Lammertsma ziet kansen om samen nog sterker te komen staan, als producenten én binnen de productiesector als geheel. “In het veld lijkt de laatste tijd helaas meer sprake van ‘eilandjes’ die tegenover elkaar staan. Ik zie meer heil in het bundelen van krachten.” Ook hecht zij groot belang aan het onafhankelijk produceren van hoogwaardige films.

Iris Lammertsma heeft een lang trackrecord in de culturele sector en beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. Sinds 2011 is zij, samen met Boudewijn Koole, eigenaar en producent bij Witfilm. Met het maken van films van hoge kwaliteit die visueel spannend zijn en die tot nadenken stemmen, wil Witfilm bijdragen aan een bloeiende documentaire- en speelfilmsector.

Naast Lammertsma is Rachel van Bommel toegetreden tot het bestuur van NAPA. Zij volgt Frans van Gestel (Topkapi Films) op als algemeen bestuurslid. Van Bommel richtte in 2010 productiebedrijf Millstreet Films op dat films en dramaseries voor een breed publiek realiseert. Daarbij kiest zij steevast voor een hedendaags vrouwelijk perspectief, vrouwelijke filmmakers of sterke vrouwelijke hoofdrollen.

NAPA
De Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) biedt een gezamenlijke stem aan onafhankelijke professionele producenten. Bij de beroepsvereniging zijn circa 80 productiebedrijven aangesloten die actief zijn in verschillende disciplines, waaronder speelfilm, dramaseries, documentaire, animatie, interactieve producties en games. NAPA heeft als doel de gemeenschappelijke belangen van haar leden te behartigen en het productieklimaat te versterken.

Met ingang van 17 maart 2023 bestaat het bestuur uit Iris Lammertsma (Witfilm, voorzitter), Rachel van Bommel (Millstreet Films), Janneke Doolaard (DOXY\FIXY), Thomas den Drijver (New Amsterdam Film Company), Bruno Felix (Submarine), Peter de Jong (Codeglue), Digna Sinke (SNG Film).

Bron: NAPA/BM

Bericht delen