Integriteitscommissie NPO kijkt naar nevenfunctie Frans Klein
donderdag 9 mei 2019

Integriteitscommissie NPO kijkt naar nevenfunctie Frans Klein

De integriteitscommissie van de publieke omroep heeft vragen gesteld over een oude nevenfunctie van Frans Klein, Directeur Video bij de NPO. Vorige maand bleek dat Klein met zijn broer een brievenbusfirma had gekocht waarvan de aandelen werden ondergebracht in een belastingparadijs.

Klein was van 2011 tot 2016 bestuurder van brievenbusfirma Bidrio Limited, waarvan de eigenaren schuilgingen achter een trust. De firma was (en is) eigenaar van twee BV’s die Thaise restaurants uitbaten in Amsterdam en Almere. Klein kocht in 2011 met zijn broer de brievenbusfirma en de trust bij het omstreden kantoor Quaedvlieg Juristen in Den Haag. Door deze constructie zijn volgens NRC schuldeisers van zijn broer op afstand gehouden.

De Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de raad van bestuur van de NPO over de nevenfunctie en de manier waarop is getoetst. De NPO zag eerder geen bezwaar, al moeten nevenfuncties volgens de gedragscode van de NPO worden gemeld. Volgens de NPO was het een privézaak en was er geen sprake van belangenverstrengeling.

Volgens de CIPO is er formeel nog geen sprake van een onderzoek. “We gaan de antwoorden lezen en dan bekijken wat we verder doen. Het is niet gezegd dat er een onderzoek komt. We stellen een aantal keer per jaar schriftelijke vragen aan instellingen binnen de NPO, spreken veel mensen. Dat is onze taak.”

De NPO laat weten de vragen te zullen beantwoorden. Klein zei vorige maand dat hij het voor zijn broer had gedaan. Met de kennis van nu had hij naar eigen zeggen anders gehandeld. Hij benadrukte dat hij er zelf “geen cent wijzer” van geworden is.

Bron: NOS/NRC/BM

Bericht delen