woensdag 17 januari 2018

Ilse de Lange maakt programma voor AVROTROS

Guus Meeuwis is de eerste gast in Ilse’s Veranda, een nieuwe AVROTROS-programma dat vanaf 7 september is te zien op NPO 1. De zangeres ontvangt wekelijks een bekende Nederlandse artiest op haar veranda in Nashville, de geboortestad van de countrymuziek. Ook Barry Hay, Marc-Marie Huijbregts, Douwe Bob, Ellen ten Damme en Kenny B gaan met Ilse op ontdekkingsreis door de stad, aan de hand van een countrynummer dat diepe indruk heeft gemaakt op hen.

Guus Meeuwis komt naar Nashville om meer te weten te komen over de herkomst van de countrymuziek en wat voor invloed het leven op het platteland heeft op deze muziek. Veel countryliedjes zijn smartlappen; trieste levensverhalen die in muziek worden verwerkt. Guus wil tijdens zijn reis in contact komen met een artiest die zijn of haar eigen smart heeft omgezet in nummers, met als doel voor Guus om muzikale inspiratie op te doen en zijn eigen emoties te verwerken in een nieuw lied.

Barry Hay, leadzanger van Nederlands succesvolste Rock ’n Roll band Golden Earring, is in Nashville met een zeer specifieke wens; om Brenda Lee, de lievelingszangeres van zijn moeder te ontmoeten. Bovendien wordt Brenda Lee al tientallen jaren bezongen in de wereldhit ‘Radar Love’ van de band. Marc-Marie Huijbregts is groot fan van countrymuziek. De rode draad door zijn leven en theaterstukken is de vraag: kan ik mijzelf zijn? En wellicht is hij daarom ook wat terughoudend om naar Nashville te komen, want het zuiden staat niet bepaald bekend om zijn tolerantie tegenover de homoseksuele gemeenschap.

Douwe Bob is een groot liefhebber van outlaw country-sterren als Hank Williams en Johnny Cash. In hun liedjes wordt vaak gezongen over moord, het leven in de gevangenis en over het plegen van overvallen. Douwe komt naar Nashville om uit te zoeken hoe het met het outlaw gehalte in de countrymuziek staat. Ellen ten Damme is een multitalent: internationaal zangeres, actrice, danseres en circusartiest. De country scene is van oudsher een echt mannenbolwerk, waarin het leven van de hardwerkende man werd bezongen. Maar wat was de positie van de vrouw binnen de countrymuziek? Kenny B bezoekt Nashville om te onderzoeken hoe het zit met raciale en sociale ongelijkheid in het zuiden van de VS. 

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen