dinsdag 16 januari 2018

'IKON moet fuseren'

Als het aan de Protestantse Kerk ligt, fuseren de omroepen IKON en ZvK in de toekomst met de EO of de NCRV. Dat blijkt uit vergaderstukken van de kerk. In 2015 loopt de zendmachtiging van de IKON en ZvK af.

Voor een fusie is toestemming nodig van de vijftien kerken in het bestuur van beide omroepen. De Protestantse Kerk, met bijna twee miljoen leden verreweg de grootste van die kerken, schrijft nu dat haar voorkeur voor een fusie met de EO of NCRV ‘bepalend’ zal zijn voor de beslissing of de kerk die toestemming geeft.

“Welke plek de kleine levensbeschouwelijke omroepen zullen krijgen in het nieuwe omroepbestel is niet aan ons, maar aan de politiek,” reageert Otto Scholten, voorzitter van de Raad van Toezicht van de IKON. “Op dit moment zouden wij een dergelijke belofte daarom niet kunnen waarmaken.” De IKON voert wel gesprekken met de EO, NCRV en KRO, stelt Scholten. “Maar over de uitkomsten daarvan kunnen wij niets zeggen.” Ook wil hij niet vertellen welke optie zijn voorkeur heeft.

Op korte termijn werken de IKON en ZvK aan een bestuurlijke fusie. Nu hebben beide omroepen nog een eigen bestuur. Het Commissariaat voor de Media bepaalde onlangs dat dit vanaf mei één Raad van Toezicht moet worden. Beide ‘bloedgroepen’ krijgen wel een eigen adviescommissie, die overigens niet kan beslissen over de inhoud van programma’s.
gevoelig

Vooral voor de kerken die het bestuur van de ZvK vormen, zoals bijvoorbeeld de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en de Christelijke Gereformeerde Kerken, ligt de nieuwe structuur gevoelig. Zij scheidden zich in 1995 van de IKON af, uit onvrede over het beleid van de interkerkelijke omroep.

Bron: Nederlands Dagblad/Broadcast Magazine

Bericht delen