dinsdag 16 januari 2018

IKON-documentaire bekroond met Emmy Award

De IKON-documentaire Miners Shot Down heeft in New York een International Emmy Award gewonnen voor Beste Documentaire. De film is een reconstructie van de dodelijke schietpartij bij de Marikana-staking in augustus 2012 van de Zuid-Afrikaanse filmmaker Rehad Desai.

Slecht betaalde Zuid-Afrikaanse werknemers van de Britse Lonmin mijn legden hun werk neer om hogere lonen te eisen. De politie greep hard in. De documentaire analyseert de zeven dagen voorafgaand aan het fatale moment. Door het samen brengen van beeldmateriaal uit 4 bronnen; politie-, bewakingscamera-, nieuws- en eigen opnamen van de regisseur, ontstaat een samenhangend beeld van de toedracht van de gebeurtenissen die uit eindelijk 34 mijnwerkers hun leven kostten.

Miners Shot Down schetst een ontluisterend beeld van geweld, corruptie en een slecht functionerende democratie die in Zuid-Afrika nog aan de orde van de dag zijn. De documentaire is geproduceerd door de IKON in samenwerking met Uhuru Productions.

Eerder won Miners Shot Down de Camera Justitia Award op het Movies that Matter festival in Den Haag. Ook kreeg het programma de Vàclav Havel Jury Award op het One World Festival in Praag.

In april 2015 kreeg de Nederlandse interactieve documentaire Last Hijack van producent Submarine Channel en de IKON ook al een Emmy Award voor de beste online productie.

Bron: IKON/Broadcast Magazine

Bericht delen