dinsdag 16 januari 2018

Huub Dikstaal wint Zilveren Koe

Maandag is voor de achtste maal de Zilveren Koe uitgereikt. Het is een jaarprijs van en voor vakgenoten die werken in de nasynchronisatie in Nederland. De prijs is dit jaar gewonnen door acteur Huub Dikstaal. Hij vertolkt onder meer de stemmen van Woody in Toystory 3 en Dipsie in de Teletubbies.

Er waren ook twee nieuwe prijzen: het Zilveren Zonnetje, voor de beste technicus van 2013: Tim Grommé, werkzaam bij WPP in Diemen, en de Oeuvreprijs voor de oprichter Wim Pel van studio WPP. Hij begon in ’71 als geluidstechnicus en richtte in ’92 studio Wim Pel Producties op.

De uitreiking van de nasynchronisatieprijzen is georganiseerd door Samen1Stem, een vakvereniging voor iedereen die freelance werkzaam is in de nasynchronisatie of andere vormen van stemmenwerk, in alle disciplines. Jaarlijks kiezen acteurs, vertalers, regisseurs, productie en technici iemand die volgens hen in deze industrie zijn of haar sporen heeft verdiend.

De nasynchronisatie-industrie groeit nog steeds in Nederland. Ieder jaar worden er ongeveer 2000 tv-afleveringen en 40 speelfilms voor bioscoop en dvd nagesynchroniseerd. Berekeningen hebben aangetoond dat er per 24 uur ruim 200 uur nagesynchroniseerd materiaal te zien is op de diverse Nederlandstalige tv-zenders. Dit vertegenwoordigt een omzet van meer dan 6 miljoen euro, in een branche waarin meer dan 300 acteurs, regisseurs, vertalers en technici werkzaam zijn.

Bron: Samen1Stem

Bericht delen