woensdag 17 januari 2018

Hollywoodcrew strijkt neer in Amsterdam

Een auto te water, schietende stand-ins en een explosie op de brug; de opnames van The Hitman’s Bodyguard in het Amsterdamse centrum verlopen niet onopgemerkt.

The Hitman’s Bodyguard wordt een actiefilm, met een flinke dosis achtervolgingsscènes. En daarmee is het passen en meten dit weekend in Amsterdam. Niet alleen het EK atletiek zorgt voor verkeersomleidingen, ook het mogelijk maken van omvangrijke filmopnames in de hoofdstad vergt een logistieke krachttoer.

“Amsterdam wil graag decor zijn in internationale producties”, zegt Simon Brester vanaf de set. “De gemeente betaalt er niets voor en krijgt er ook niets voor, maar als ik hier om me heen kijk zijn er wel 300 man aan het werk. Die slapen allemaal in Amsterdamse hotels en geven geld uit in de stad.”

Vanuit de gemeente Amsterdam is Brester aanspreekpunt voor iedereen die filmplannen heeft in de hoofdstad. Ook voor buitenlandse producenten. In de 6,5 jaar dat hij als filmcommissioner werkt, waren de opnames niet eerder zo omvangrijk als die van nu voor The Hitmans’ Bodyguard. “Dit is vergelijkbaar met de opnames van Ocean’s Twelve.”

Filmproducenten krijgen dus geen geld van de gemeente, maar in 2014 is er wel een nationale financiële regeling in het leven geroepen om internationale filmproducties in Nederland te stimuleren. Producenten met een budget van minimaal 1 miljoen euro kunnen een beroep doen op de zogenoemde Production Incentive.

Via die weg kunnen ze een vorm van subsidie krijgen, mits er productiekosten aantoonbaar zijn besteed aan Nederlands belastingplichtigen, zoals Nederlandse cast en crew, visual effects en geluidsnabewerking.

Volgens het Filmfonds heeft de maatregel een positief effect op het Nederlandse productieklimaat voor wat betreft ondernemersvertrouwen, werkgelegenheid en bedrijvigheid. Tot en met december 2015 waren er via de maatregel 125 projecten ondersteund, waarvan 83 internationale co-producties.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen