Hollywood-acteurs leggen werk neer, grootste staking in decennia
vrijdag 14 juli 2023

Hollywood-acteurs leggen werk neer, grootste staking in decennia

Amerikaanse acteurs gaan definitief staken, heeft vakbond SAG-AFTRA bekendgemaakt. Dat besluit volgt op stukgelopen onderhandelingen tussen de vakbond en de grote film- en televisiestudio’s en streamingdiensten. Vrijwel alle Amerikaanse film- en televisieproducties komen stil te liggen.

De staking is een harde klap voor Hollywood, omdat die volgt op de schrijversstaking die nu al tien weken duurt en grote gevolgen heeft voor producties. Zo zijn nieuwe seizoenen uitgesteld van succesvolle series als The Last of Us, Stranger Things en The Handmaid’s Tale.

Nu volgen dus ook de acteurs. In de praktijk betekent de staking dat vrijwel alle Amerikaanse film- en televisieproducties stil komen te liggen. Het is voor het eerst sinds 1960 dat acteurs en schrijvers gelijktijdig hun werk neerleggen.

De Amerikaanse vakbond maakte het nieuws bekend op een persconferentie aansluitend op een stemming onder de 160.000 leden. Volgens de onderhandelaar van SAG-AFTRA “verdienen acteurs contracten die meegaan met hun tijd”. Hij noemde de staking de “laatste optie” die ze hadden.

Actrice Fran Drescher, voorzitter van SAG-AFTRA, haalde op de persconferentie hard uit naar de Hollywood-studio’s. “Ze moeten zich schamen”, zei ze. “Ze verdienen zoveel geld aan ons. Maar de rek is eruit. Dit is een keerpunt in de geschiedenis. Als we nu niet de gelederen sluiten, dan worden we in de toekomst misschien allemaal vervangen door machines.”

Drescher benadrukte hoe groot de actiebereidheid is onder de acteurs. Zij stelde ook “dat we begrijpen dat dit een grote, verregaande beslissing is die veel invloed heeft op veel mensen, ook buiten onze vakbond.” Ze noemde bijvoorbeeld crewleden op filmsets, die als gevolg van de staking ook niet kunnen werken.

De onderhandelingen vonden plaats omdat (stem)acteurs niet tevreden zijn met hun inkomsten. Die zijn afgenomen door de komst van streamingdiensten. Voor die tijd konden acteurs goed verdienen aan de herhalingen van tv-uitzendingen.

Ook vrezen de acteurs overbodig te worden door het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Hollywoodproducties maken al gebruik van AI, bijvoorbeeld om een jongere versie van een acteur mogelijk te maken.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen