dinsdag 16 januari 2018

Hoge boete dreigt voor NOS

Het Commissariaat voor de Media heeft de last onder dwangsom gepubliceerd die het heeft opgelegd aan de NOS voor het Eredivisie-contract. De NOS heeft bij de aankoop van de rechten op de Eredivisiesamenvattingen afgesproken dat in zijn programma’s een platform zou worden geboden voor de groei van de betaalzender Fox Sports.

Het Commissariaat geeft de NOS tot 18 maart de tijd om de afspraken aan te passen. Gebeurt dat niet, dan verbeurt de omroep voor elke dag dat niet aan de last(en) is voldaan een dwangsom van € 20.000, tot een maximum van € 1.000.000.

De NOS mag in het middagprogramma niet langer verwijzen naar aanvangstijden van de Eredivisiewedstrijden. Ook mag er in de naamtitels van de FOX-analytici in het programma Studio Voetbal niet naar FOX worden verwezen en de NOS had niet in het contract mogen laten opnemen dat er op zondagmiddag een nieuw programma zou komen waarin aandacht wordt besteed aan de Eredivisie.

Het Commissariaat ziet toe op de transparantie en onafhankelijkheid van media. Het programma-aanbod moet op basis van eigen redactionele keuzes en onafhankelijk van commerciële invloeden tot stand komen. Het dienen van de commerciële belangen van Fox Sports is in strijd met de Mediawet. Voor de kijker is niet transparant dat commerciële beïnvloeding is beoogd.

Nadat het Commissariaat in september een voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom had bekend gemaakt, heeft de NOS de afspraken aangepast. Ook met de nieuwe, minder vergaande, afspraken blijft de NOS zich echter dienstbaar maken aan de commerciële belangen van Fox Sports.

Bron: CvdM/Broadcast Magazine/NOS

Bericht delen