dinsdag 16 januari 2018

Het laatste kunstje van Burny Bos?

Met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs, waarmee hij tijdens het Nederlands Film Festival werd geëerd voor zijn gehele oeuvre, zou Burny Bos zich tevreden kunnen terugtrekken in zijn huis in Zuid-Frankrijk.

Hij ziet het zichzelf ook best doen, zegt hij, maar nu nog even niet. Eerst nog een kinderserie maken. En die grote Europese animatiefilm. Ook na 25 jaar als zelfstandig tv- en filmproducent is Bos nog niet klaar. “Eerst wil ik een grote animatiefilm van de grond tillen,” zegt hij in de decembereditie van Broadcast Magazine.

Het verhaal van de beginjaren van zijn bedrijf loopt parallel aan de opkomst van RTL en SBS. Bij de publieken zag Bos het nodige verschuiven onder druk van de commerciële concurrentie. “Ik vond het jammer dat de publieke omroep zich in allerlei bochten ging wringen om ook commercieel te doen. Dat konden ze niet en waren ze niet – en hoeven ze ook helemaal niet te zijn. Nog steeds niet. We hebben Ster ook niet nodig, we kunnen het prima zonder.”

“Kijk eens bij buitenlandse collega’s, ook in Duitsland en Scandinavië hebben ze financiële problemen. Zoek internationale samenwerking: schuif bij elkaar aan tafel, dan deel je kosten en kun je voor minder geld kwalitatieve tv-programma’s maken. Maar daarvoor moet je breder kijken en dat doet de publieke omroep niet. Ze rekenen ook niet goed. (…) Men kijkt alleen maar naar de korte termijn. En dat is dom, want over niet al te lange tijd zal de macht van de televisie heel erg beperkt zijn. Dankzij de opkomst van Netflix en HBO kunnen mensen zelf bepalen wanneer ze een serie kijken en dat doen ze massaal. Speelt de publieke omroep hier op in? Ik zie het niet, die langetermijnvisie. Ik zie vooral heilige huisjes: Ster, dat derde net, de kijkcijfers.”

Het complete interview met Burny Bos is te lezen in het decembernummer van Broadcast Magazine. Nog steeds geen abonnee van Broadcast Magazine? Aarzel niet, klik hier en maak gebruik van onze speciale actie!

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen