Het Grote Hokjesexperiment bij EO op NPO 1
woensdag 18 mei 2022

Het Grote Hokjesexperiment bij EO op NPO 1

Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink presenteren op woensdag 1 juni Het Grote Hokjesexperiment bij de EO op NPO 1. Hieraan doen diverse groepen Nederlanders mee die vaak in een hokje worden geplaatst en gediscrimineerd, zoals ouderen, mensen van kleur of mensen met een beperking.

In verschillende rondes wordt duidelijk hoe discriminatie werkt en wat het met mensen doet. Het Grote Hokjesexperiment focust zich vooral op het zoeken naar overeenkomsten in plaats van verschillen. Professor Erik Scherder legt uit hoe vooroordelen werken in het brein en maakt daarmee voor de kijker inzichtelijk wat er gebeurt, maar ook hoe het anders kan.

In het EO-programma worden bestaande vooroordelen per groep besproken. Welke vooroordelen horen eigenlijk bij welke groep? De betreffende groep vertelt vervolgens wat die vooroordelen met hen doen. Zo kan de kijker ook bij zichzelf nagaan: welk vooroordeel heb ik eigenlijk over die groepen en wat doet dat met de mensen in die groep?

Overeenkomsten
Naast de verschillen wordt er juist ook gekeken naar de overeenkomsten. Alle groepen krijgen vragen voorgelegd als: wie is er eenzaam? Wie kookt er thuis? Wie maakt zich wel eens zorgen over geld? Iedereen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, gaat naar het gemeenschappelijke vak. Hiermee wordt zichtbaar dat mensen uit totaal verschillende hokjes meer overeenkomsten met elkaar hebben dan je op het eerste gezicht zou denken.

Door het hele programma heen geeft professor neuropsychologie Erik Scherder een aantal mini-colleges over hoe ons brein werkt als het gaat om hokjesdenken. Want hoe werkt dat met vooroordelen, kun je dat helemaal afleren?

Themamaand NPO
De publieke omroep is er voor alle Nederlanders. Onder de noemer De ander zien, jezelf zijn komen de gehele maand mei racisme, discriminatie en diversiteit bij de NPO extra onder de aandacht op televisie, radio en online. Met Het Grote Hokjesexperiment wordt deze themamaand afgesloten. Het programma is te zien op woensdag 1 juni om 20.30 uur bij de EO op NPO 1.

Bron: EO/BM

Bericht delen