Het geheim van Moederheil wint Gouden Regiohelden Award
vrijdag 21 april 2023

Het geheim van Moederheil wint Gouden Regiohelden Award

De documentaire Het geheim van Moederheil van Omroep Brabant wint de Gouden Regiohelden Award van 2022. Dit is de jaarlijkse hoofdprijs voor de beste journalistieke productie van de regionale publieke omroepen.

“Het is een aangrijpend verhaal over ongehuwde vrouwen die hun kind moesten afstaan”, aldus juryvoorzitter Carmen Fernald. “Dit laat een tijdsbeeld zien. Als kijker voel je wat voor impact dit recente verleden nog steeds heeft op de hoofdpersonen uit de film. Hun verhaal wordt op een mooie, integere manier verteld.”

Regiohelden Festival
De Regiohelden Awards zijn uitgereikt tijdens het jaarlijkse festival voor regionale journalistiek. Dat werd dit jaar gehouden in Vlissingen. Voorafgaand aan dit festival konden alle regionale omroepen inzendingen insturen voor zes verschillende categorieën.

In totaal beoordeelde de vakjury dit jaar 71 inzendingen van de dertien regionale publieke omroepen. Volgens de jury laten de winnaars van Regiohelden Awards het belang van de regionale omroepen zien. Zij staan op ooghoogte met het publiek. “Dit zijn bijzondere verhalen die uit de regio komen. Je hebt mensen vanuit die plekken nodig om die onderwerpen te herkennen en op te pakken. Er is veel vakkennis. Het zou goed zijn als de omroepen deze expertise nog meer met elkaar delen, daar worden de verhalen nog sterker van.”

Jury
De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Carmen Fernald (NTR), Freek Staps (ANP), Sylvia Cools (De Stentor), Erwin van Nuland (NOS), Peter Smet (SvdJ), Evert Cuijpers (Omroep Venlo), Joëlle Terburg (Fonds BJP), Nejifi Ramirez (Bureau Regio), Joost Engelberts (regisseur) en Ellen Kamphorst (winnaar Gouden Regiohelden Award 2021, nu werkzaam bij de NOS).

Regiohelden Awards
Naast de Gouden Regiohelden Award werden er dit jaar ook zes andere Regiohelden Awards uitgereikt. Dit zijn de winnaars van de verschillende categorieën:

De Nieuwsjager
De winnaar voor het beste eigen nieuwsverhaal van 2022 is: In het vizier van De Jager – Misstanden in Jeugddorp De Glind van Omroep Gelderland. De jury is geraakt door dit tv-programma. “Het is moedig dat oud-pleegkinderen en -medewerkers durven vertellen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en fysieke- of geestelijke mishandeling. De journalist heeft het vertrouwen gewonnen van mensen om hun verhaal te doen.” Het onderwerp komt uit het eigen netwerk van de journalist. Nadat zij hoorde over misbruik van een oud-bewoner ging er een alarmbel af. Ze besloot te onderzoeken of er meer misstanden waren binnen deze organisatie. Volgens de jury laat dat het belang van de regionale omroep zien. “Dankzij goed eigen onderzoek is een groot probleem onthuld dat ook landelijk is opgepakt.”

De Uitvinder
De winnaar van het beste innovatieve journalistieke project van 2022 is: Zeeland Kiest – Stempotloodchallenge van Omroep Zeeland. “Dit is een creatieve manier om een onderwerp als de verkiezingen aan te vliegen”, zo zegt de jury. “De simpele vorm van deze tv-serie laat zien dat je zonder veel geld iets kunt maken wat bij het publiek beklijft. Het is leuk bedacht en de uitvoering is grappig. Het contact met het publiek is hierbij vernieuwend. In het programma zie je dat bestuurders het moeilijk vinden om hun plannen te tekenen. Dat maakt duidelijk hoe ingewikkeld de onderwerpen van de verkiezingen zijn en hoe moeilijk het is om je stem uit te brengen.”

De Luistervink
De winnaar van de beste audioproductie van 2022 is: Vogelvrij van RTV Utrecht. “Dit geeft Inzicht in een politiek proces”, zo stelt de jury. “Hier zit klassiek journalistiek onderzoek achter. De maker heeft veel verschillende mensen gesproken en samengewerkt met de lokale omroep. Dit is vakwerk met verrassende details. Deze podcast legt bloot hoe op sommige plekken de lokale politiek in elkaar zit. Dit is heel knap gemaakt, hier wil je naar blijven luisteren.”

De Verhalenverteller
Naast de Gouden Regiohelden Award wint Het geheim van Moederheil van Omroep Brabant ook de prijs voor beste documentaire van 2022. “Dit ontroerende verhaal over een doorgangshuis in Breda is fantastisch gemaakt”, aldus de jury. “Als kijker word je er op een mooie manier in meegenomen. Het onderwerp en de hoofdpersonen zijn goed gekozen. Ze volgen een paar mensen op een weloverwogen manier en zetten verschillende perspectieven naast elkaar.”

De Nieuwkomer
Het beste talent van 2022 is: verslaggever Martijn Klungel van RTV Noord. De jury is onder de indruk van de manier waarop hij de research en verslaggeving doet van de asielcrisis in Ter Apel. “Hij is jong en kan goede, journalistieke research doen bij een zeer moeilijke dossier. Dat is fenomenaal. Dit is het belangrijkste thema van het afgelopen jaar. Martijn heeft de research en verslaggeving beter gedaan dan wie dan ook. Hij is iemand die verschillende facetten van nieuwsmaken en journalistiek onder knie heeft.”

De Beeldvanger
De winnaar voor de beste videoproductie van 2022 is: Het Groene Hart, het begeerde land van Omroep West. De jury koos unaniem voor deze tv-serie waarin de maker je meeneemt op rondreis langs boeren en natuurliefhebbers. “De strijd om dit gebied wordt zorgvuldig en vanuit verschillende kanten belicht. Dit is de meest journalistieke productie van alle inzendingen. Het is een complex onderwerp waarover iedereen in vuur en vlam staat, toch kiest de maker ervoor om hiervoor de tijd te nemen. Op een rustige manier wordt de discussie over het indelen van de ruimte uitgelegd. Dat gebeurt zonder waardeoordeel, als kijker mag je zelf oordelen wat je ervan vindt. De journalistieke distantie, over iets waar iedereen zo’n sterke mening heeft, is verfrissend. In tijden van polarisatie is dit verbindend.”

Over Regiohelden
De regionale publieke omroepen organiseren jaarlijks het rondreizende journalistiek festival Regiohelden. Het is een inspirerende netwerk- en trainingsdag voor en door medewerkers van de dertien regionale publieke omroepen. De Regiohelden Awards zijn de jaarlijkse prijzen voor de beste journalistieke producties van de regionale omroepen. De uitreiking van de awards is de feestelijke afsluiting van Regiohelden.

Bron: RPO/BM
Foto: Eric Brinkhorst

Bericht delen