Het beste van 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht
woensdag 5 juli 2023

Het beste van 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de allereerste aflevering van Te land, ter zee en in de lucht op televisie te zien was. In Het beste van… 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht komen alle hoogtepunten uit maar liefst 230 afleveringen van dit populaire programma voorbij.

Met een groot aantal gasten, oud-deelnemers, presentatoren en fans kijken we terug naar doldwaze, soms succesvolle en vaak hilarische pogingen van de deelnemers. Te gast zijn onder anderen André van Duin, Ron Boszhard, Anne-Marie Jung, Noël van Kleef, Jack van Gelder, Harm Edens, Nance Coolen, Rob Janssen, Chatilla van Grinsven en Johan Vlemmix.

Aflevering 1 – 22 juli
Van ‘Tobbedansen’ en ‘Vlieg er eens uit’ tot ‘Blij dat ik glij’, het programma kent heel veel verschillende onderdelen. Maar hoeveel zijn dit er eigenlijk? Een terugkerend fenomeen in Te land, ter zee en in de lucht waren de bruidsparen. In deze aflevering zien we hoe de pasgetrouwde koppels soms goed aankomen, maar meestal vol liefde het water in vielen. En Johan Vlemmix vertelt waarom hij maar liefst 100 keer meedeed.

Aflevering 2 – 29 juli
Verschillende grote artiesten hebben opgetreden in het programma. Zo was Whitney Houston te gast bij het tobbedansen in Leeuwarden en zien we Olivia Newton-John in de haven van Volendam.
De veiligheid in het programma was natuurlijk erg belangrijk. Arts Puck Hulstaert was meer dan 30 jaar verantwoordelijk voor het goed aankomen van de kandidaten. Hij vertelt waar in de keuring van de inzendingen op werd gelet. En een terugkerend fenomeen waren de brandweerlieden. We zien een groot aantal inzendingen van hen en horen waarom Te land, ter zee en in de lucht juist voor deze groep zo aantrekkelijk was.

Aflevering 3 – 5 augustus
Deze aflevering kijken we onder andere naar de mensen die zorgden dat iedereen ook weer boven water kwam: de duikers. Elke week stond er een team paraat van maar liefst 30 vrijwilligers die zorgden dat alles veilig verliep. André van Duin vertelt wat hem het meest is bijgebleven van Te land, ter zee en in de lucht en hoe hij op het idee kwam voor zijn geweldige commentaar. Terugkerend fenomeen waren de carnavalsverenigingen. Zij waren natuurlijk bedreven in het maken van prachtige karren en lieten dat ook graag zien in het programma.

Aflevering 4 – 12 augustus
In deze aflevering is er aandacht voor de prijzen die er te winnen waren. Ging het om de eeuwige roem en de beker of waren de winnaars toch wel blij met iets tastbaars? Een groot aantal ex-deelnemers tonen trots hun bekers en vertellen hun herinneringen. We zien de meest heftige races van het achteruitrijden, waarbij de auto’s doorreden tot ze total loss waren. Terugkerend fenomeen waren de studenten. Zij deden vaak met grote groepen mee en hadden al maandenlang voorpret voor ze bij de schans aankwamen. Namen zij het programma wel serieus of hoeft dat juist helemaal niet?

Het beste van… 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht is vanaf 22 juli om 20.30 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen