dinsdag 16 januari 2018

‘Hervormingsplan NPO in strijd met Europees recht’

In opdracht van Omroep MAX onderzochten advocaten het hervormingsplan voor de publieke omroep dat de Raad voor Cultuur eind maart uitbracht. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat het plan in strijd zou kunnen zijn me het Europees recht. Dit bericht het NRC dinsdag.

De hoorzitting over het hervormingsplan vind woensdag plaats in de Tweede Kamer. Publieke omroepen vrezen hun monopolie op publieke zendtijd kwijt te raken. De Raad voor Cultuur adviseerde aan staatssecretaris Dekker (VVD, Media) om het bestel te hervormen. Naast de omroepen mogen voortaan ook andere bedrijven en organisaties programma’s maken. De NPO, koepelorganisatie van de publieke omroep, moet meer macht krijgen, ten koste van de losse omroepen. Dekker wil binnenkort reageren op het advies.

Volgens het rapport van MAX zou de NPO te veel macht krijgen: als verdeler van budget en zendtijd, inhoudelijk verantwoordelijke, én zelf omroep. Dit zou een schending van het Europese mededingingsrecht kunnen betekenen. Politiek en publieke omroep zouden ook te dicht op elkaar komen, waardoor er zou geen effectief toezicht meer is. Hierdoor zou het Europese staatssteunrecht worden geschonden. Verder zou de pluriformiteit verschralen, wat een schending zou zijn van de vrije meningsuiting, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Inge Brakman, voorzitter van de commissie die het advies opstelde, vindt de kritiek ‘echt onzin’: “Wij willen een publieke omroep die minder centralistisch is dan bestaande Europese omroepen.” Over het toelaten van niet-omroepen: “Er verandert niet veel. Nu bestellen omroepen programma’s bij buitenproducenten. Straks doet de NPO dat, nog steeds via een omroep.”

Bron: NRC/ Broadcast Magazine

Bericht delen