Herinneringen voor het leven – stop dementie bij AVROTROS
donderdag 1 juni 2023

Herinneringen voor het leven – stop dementie bij AVROTROS

Vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem presenteert Anniko van Santen de jaarlijkse live uitzending Herinneringen voor het leven – stop dementie. Eén op de vijf mensen krijgt vroeg of laat met de hersenziekte te maken.

Patiënten en hun dierbaren vertellen in het programma over de impact van dementie. Het doel van de avond is het werven van donateurs voor Alzheimer Nederland. Daarnaast is er in de uitzending speciale aandacht voor muziekherinneringen en de bijzondere connectie tussen muziek en dementie. Herinneringen voor het leven – stop dementie is op 26 juni te zien om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Muziek is een grote trigger voor het geheugen. De eerste noten van een liedje brengen je terug naar mooie momenten van vroeger, zelfs als je dementie hebt en langzaam je herinneringen verliest. Hoogleraar Erik Scherder geeft in de uitzending uitleg over deze bijzondere connectie tussen muziek en dementie. Zanger en presentator Jamai Loman gaat het land in om mensen te vragen naar hun meest dierbare muziekherinnering en verrast hen met een optreden.

Ieder mens, iedere vorm van dementie is weer anders, maar de impact op het leven en machteloosheid worden herkend en gedeeld. Om verschillende vormen van dementie te kunnen behandelen in de toekomst is veel meer onderzoek nodig. Dat dit urgent is, blijkt uit de ontroerende en aangrijpende verhalen van mensen met dementie en hun familieleden.

In de uitzending vertelt de 59-jarige Meriam, samen met haar man en kinderen, hoe zij zichzelf langzaam kwijtraakt door Alzheimer. Ook komt het aangrijpende verhaal van Jaap (34) in beeld. Door frontotemporale dementie (FTD) veranderde zijn karakter totaal. Een paar jaar geleden stond hij nog midden in het leven, nu woont hij in een zorginstelling. Zijn moeder en zus vertellen. Ook de dochters en vrouw van Abdellah uit Utrecht hebben hun vader zien veranderen. Wat doet dat met hen?

Neuroloog en klinisch geneticus Dr. Laura Donker-Kaat van het Erasmus MC beantwoordt specifieke vragen over dementie. Hoe kun je dementie herkennen? Wat zijn de eerste signalen en wanneer moet je je zorgen maken als een familielid steeds vaker iets vergeet? In Nederland zijn er momenteel 290.000 mensen met dementie. En als er geen oplossing komt dan zijn dat er in 2040 een half miljoen. Dementie is helaas een hersenziekte die steeds meer mensen treft en waar je uiteindelijk aan overlijdt.

Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “Zolang er geen oplossing is, is het onze opdracht om deze groep mensen en hun dierbaren zo goed mogelijk te ondersteunen, maar we mogen ons er niet bij neerleggen dat er nog geen perspectief is op een behandeling. Net als bij zoveel andere ziektes is gelukt, zal wetenschappelijk onderzoek ook hier uiteindelijk leiden tot een behandeling, daarvan zijn wij overtuigd. Met dit programma willen we de urgentie aan het licht brengen en donateurs werven om meer onderzoek mogelijk te maken. Met meer geld voor onderzoek brengen we uiteindelijk de oplossingen dichterbij.”

Bron: AVROTROS/BM
Foto: Roland J. Reinders/AVROTROS

Bericht delen