Herbert Dijkstra stopt als wielercommentator bij NOS
woensdag 24 april 2024

Herbert Dijkstra stopt als wielercommentator bij NOS

Herbert Dijkstra stopt noodgedwongen als wielercommentator bij de NOS. De 57-jarige Drent kampt met ernstige rugklachten. Dijkstra blijft nog wel commentaar geven bij het schaatsen.

Dijkstra laat in een gesprek met het Dagblad van het Noorden weten dat hij nog altijd kampt met de gevolgen van een val in 2022. De commentator viel tijdens de Olympische Winterspelen van Peking door een luik achter een deur, waarbij hij zijn rug brak.

Sindsdien revalideert Dijkstra, maar artsen adviseren hem nu te stoppen als wielercommentator. Afgelopen jaren was zijn stem al niet meer te horen bij de Tour de France, maar gaf hij nog wel af en toe commentaar bij eendagswedstrijden. De lengte van de koersen dwingt Dijkstra, die niet lang kan zitten, nu te stoppen.

“Artsen zeggen allemaal: je kunt de pijn verlichten, maar dan moet je anders gaan leven. Zonder wielercommentaar”, zegt Dijkstra. “Mijn omgeving zegt het, mijn collega’s. En nóg wil je niet opgeven. Totdat je zegt: nu moet ik wel. Dat is een lang proces van acceptatie en verdriet. Daar zitten ook tranen bij. Het zijn momenten van afscheid.”

“Er komt een eind aan mijn wielercommentaar. Is dat nou zo erg? Nee. Alles is relatief. Ik heb best veel dingen om me heen gezien: sterfgevallen en verdriet in mijn inner circle. Dus hou alsjeblieft op: dit is niet zo erg. De wereld stort niet in, ik ben er nog. Mijn leven houdt niet op.”

Dijkstra ging in zijn carrière 26 keer naar de Tour de France voor de NOS, waarbij hij sinds 1994 in dienst is. Hij vormde lange tijd een duo met Maarten Ducrot. In 2021 kreeg Dijkstra de Jean Nelissen Award, als kroon op zijn werk in de sportjournalistiek.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen