woensdag 17 januari 2018

Hele VPRO-cast opgeroepen om te getuigen

De complete cast van de VPRO-dramaserie De Maatschap moet voor de rechter verschijnen. De rechtbank heeft een verzoek van een deel van de familie Moszkowicz toegewezen om elf getuigen te horen.

Het gaat om Pierre Bokma, Daan Schuurmans, Liliane de Vries, Wilfred Takken, Yvonne Bruynen, Joost de Wilf, Michiel van Jaarsveld, Hein Schütz, Alma Popeyus, Wilant Boekelman en René Huybrechtse. De elf betrokkenen bij de dramaserie worden door de rechter opgeroepen en zijn verplicht antwoorden te geven.

De serie is gebaseerd op het leven van de bekende advocatenfamilie Moszkowicz. Een deel van de familie heeft ernstige bezwaren tegen de VPRO-serie, die later dit jaar wordt uitgezonden op NPO 2. “Er is mogelijk sprake van auteursrechtenschending en onrechtmatig handelen”, zegt advocaat Yehudi Moszkowicz, die de zaak voert. “In een interview heeft Pierre Bokma zich bovendien onrechtmatig over mijn vader uitgelaten.”

Moszkowicz zegt dat de familie bang is voor onrechtmatige vertolking van een of meerdere personen van de familie. Advocaat Jaap Versteeg zegt dat de schrijvers ten stelligste bestrijden dat zij inbreuk hebben gemaakt op de auteursrechten. “Dat kan ook helemaal niet, nu een autobiografie feiten bevat die niet auteursrechtelijk beschermd zijn.”

De schrijvers zijn er van overtuigd dat de uiteindelijke serie “een intrigerend en overtuigend portret is van een bijzondere familie in turbulente en sterk veranderende tijden, die geen inbreuk zal maken op welk recht van Robert Moszkowicz dan ook.”

Bron: Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen