Half Holland in crisis: gaan we allemaal naar de haaien?
zondag 28 mei 2023

Half Holland in crisis: gaan we allemaal naar de haaien?

Op 29 mei komt Yora Rienstra met de serie Half Holland in crisis, over de gevolgen van de klimaatcrisis, de asielcrisis en de personeelscrisis. De vierdelige serie is een coproductie van Human Factor en de VPRO.

Net als veel andere Nederlanders maakt Yora zich zorgen over de toekomst: hoe overleven haar kinderen op een planeet die steeds warmer wordt? Is er voldoende ziekenhuispersoneel voor als ze zelf ziek wordt? En hoe kan het dat zo’n welvarend land als Nederland niet in staat is om vluchtelingen op te vangen? Met een open vizier reist Yora dwars door Nederland en vertelt de verhalen van slachtoffers, activisten én mensen die juist voordeel halen uit een crisis.

Half Holland in crisis is vanaf maandag 29 mei om 21.15 uur te zien bij de VPRO op NPO 3. Yora gaat op pad met leden van Extinction Rebellion die het vliegveld in Eindhoven hebben bezet en ze bezoekt hoteleigenaar Claudia in Valkenburg – haar hotel is nog steeds in opbouw na de overstroming in de zomer van 2021. Terwijl twee Syrische broers van opvang naar opvang gaan, neemt Yora een kijkje achter de schermen bij de IND waar het medewerkers soms zwaar valt om over het lot van een vluchteling te moeten beslissen.

Ook ontmoet ze Nancy, een verpleegkundige, die niet aan het werk mag omdat ze ongedocumenteerd is. Ondertussen worden zorgmedewerkers uit Indonesië ingevlogen om de tekorten in de zorg te dichten. In de wereld van de piepjonge cryptohandelaar Joep is van tekorten geen sprake. Wat Half Holland in crisis vooral duidelijk maakt is dat we er allemaal mee te maken hebben. Yora vraagt zich af wat ze zelf kan doen. Waar liggen de oplossingen? Of gaan we uiteindelijk allemaal naar de haaien?

Yora Rienstra was tot 2019 vaste presentator van het BNNVARA-programma Rambam. In 2021 maakte ze voor de VPRO de documentaire Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs. Nadat ze eerder in persoonlijke verhalen áchter de woningcrisis dook in de VPRO-serie Half Holland dakloos (2022), is de televisiemaker nu terug met Half Holland in crisis.

Bron: VPRO/BM
Foto: Hilde Harshagen/VPRO

Bericht delen