dinsdag 16 januari 2018

Hagoort: 'Ingrijpen in salarissen onhaalbaar'

De Nederlandse Publieke Omroep kan zijn werknemers niet verbieden elders geld te verdienen. Dat zegt Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, dinsdag in De Telegraaf. Een door het PVV-Kamerlid Bosma ingediende motie is daarom onuitvoerbaar.

Hagoort: “Bosma wil dat omroepmedewerkers niet meer dan € 10.000 boven de norm van € 187.340 verdienen. Dat geldt ook wanneer iemand een bungalowpark erft en daar inkomsten van heeft, of de lotto wint. Wij kunnen niet bij ons personeel bankafschriften controleren en wat te veel is afromen. De NPO is de Belastingdienst niet.”

Het aantal presentatoren bij de publieke omroep boven de presentatorennorm is in 2011 uitgekomen op 10. De publieke omroep wil dat aantal zo snel mogelijk verder laten dalen naar maximaal acht presentatoren, maar kan niet ingrijpen in lopende contracten van voor september 2009, toen de regeling van kracht werd. Naar verwachting zal in 2013 het aantal van acht toegestane uitzonderingen op de norm behaald worden.

Voor de meeste omroepbestuurders is sprake van een normering van de beloning volgens de Balkenendenorm. Zoals verwacht is het beeld hetzelfde gebleven. Drie bestuurders verdienen boven de norm: twee leden van de Raad van Bestuur NPO (€ 203.769 en € 210.054) en de directeur van de NCRV (€ 208.000). Het honorarium van de omroepbestuurders die na september 2009 in dienst zijn getreden ligt onder de norm.

Bron: Broadcast Magazine/NPO/De Telegraaf

Bericht delen