woensdag 17 januari 2018

'Hacken in nieuw tv-programma Yes-R in strijd met wet'

Hacks die worden uitgevoerd in het nieuwe televisieprogramma What the #hack?! van AVROTROS lijken in strijd te zijn met de Nederlandse wet.

Dat stellen verschillende experts tegenover Nu.nl. In het programma, dat vanaf volgende maand wordt uitgezonden, probeert rapper Yes-R mensen te hacken. Op deze manier demonstreert hij wat er gebeurt als wachtwoorden, selfies en privégegevens op straat komen te liggen.

De programmamakers installeren onder andere keyloggers op computers, waardoor toetsaanslagen kunnen worden uitgelezen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld inloggegevens te achterhalen. 

Dat mag niet, stelt internetjurist Arnoud Engelfriet: “Opzettelijk binnendringen zonder toestemming is in principe een misdrijf, net zoals inbreken in een huis”. Volgens de jurist kan het gebruik van een keylogger ook worden gezien als afluisteren.

Volgens Engelfriet zijn er wel situaties waarin een hack door een tv-programma zou mogen, bijvoorbeeld om een maatschappelijke kwestie aan te tonen. In zo’n situatie moet er echter geen alternatief zijn dat hetzelfde kan aantonen. “Dat mis ik hier wel een beetje”, aldus Engelfriet. 

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen