dinsdag 16 januari 2018

Gerrit Komrij (68) overleden

Schrijver Gerrit Komrij is overleden. Komrij is een van de meest veelzijdige en productiefste auteurs in het Nederlands taalgebied. De schrijver was van 2000 tot 2004 dichter des vaderlands en stond bekend om zijn virtuoze taalgebruik. Hij kon fel uithalen naar collega-schrijvers, televisiemakers en het Koninklijk Huis. Gerrit Komrij schreef eind jaren 70 voor NRC Handelsblad televisiekritieken.

Dat waren hilarische stukken, waarin niemand en niets werd gespaard. De gebundelde columns verschenen in het boek ‘Horen, zien en zwijgen’. Het was aanleiding voor de VPRO om een talkshow op te nemen onder regie van Ad ’s Gravezande. Daarin is Komrij te zien, die als Mies Bouwman diverse televisiepersonalities ontvangt en fileert.

Gerrit Komrij heeft altijd toestemming voor heruitzending van het programma geweigerd, omdat hij niet de indruk wilde wekken ook maar de geringste aspiraties te hebben om zelf bij de televisie werkzaam te willen zijn. Komrij is tevens de bedenker van het woord ’treurbuis’, waarmee hij zijn grote ongenoegen over de televisieprogrammering wilde uiten.

Bron: Broadcast Magazine

 

Bericht delen