woensdag 17 januari 2018

Gerard Timmer verdedigt topsalarissen

Gerard Timmer vindt het verdedigbaar dat Giel Beelen en Matthijs van Nieuwkerk meer verdienen dan de minister-president. Dat liet hij weten op Radio 1. Timmer: “Ik mis altijd één belangrijk aspect in deze discussie. Wij maken programma’s omdat wij de kijker het beste amusement en de beste onderzoeksjournalistiek willen geven. Dat wil je het liefst doen met een sterrenelftal.”

Van de NPO worden topprestaties verwacht, aldus Timmer. “Als je in de Champions League wil spelen van het beste – dan hebben we het niet over de hoogste kijkcijfers maar over het beste – dan wil je dat doen met de sterkste opstelling.” Een sterke opstelling kost nu eenmaal geld, stelt hij. “Als je tegen FC Barcelona zegt dat je wil dat ze in de Champions League spelen, dan doe je dat niet door daar maar een half elftal neer te zetten of door daar Messi weg te halen, bij wijze van spreken. Wij hebben gezegd: ‘Wil je de beste zijn en de hoogste kwaliteit brengen? Dan moet je daar de juiste mensen voor kunnen aannemen.’ Dat kost soms wat meer geld.”

Beelen en Van Nieuwkerk doen al water bij de wijn, meent de omroepbaas. “Laat ik duidelijk zijn: die presentator in kwestie kan bij de commerciële omroep altijd meer verdienen. Zij kiezen ervoor om bij de publieke omroep minder te verdienen, voor de duidelijkheid.” Als presentatoren meer verdienen dan de WNT-norm van 181.000 euro, wordt het bedrag dat boven die grens uitkomt, betaald uit verenigingsgeld. De leden hebben geen moeite met de topsalarissen, stelt Timmer. “BNN-VARA is een vereniging met een ledenvergadering. De leden weten dat een bepaald bedrag aan presentatoren worden betaald. Elk jaar worden ze betrokken bij de begroting. Een lid is niet zomaar een lid.”

Bron: Radio 1/Broadcast Magazine

Bericht delen