Genomineerden Sonja Barend Award bekend
dinsdag 16 januari 2018

Genomineerden Sonja Barend Award bekend

Sonja_Barend_AwardDe VARAgids organiseert dit jaar voor de vierde keer de Sonja Barend Award, de prijs voor het beste tv-interview. Dit jaar is een longlist samengesteld door tv-critici Hans Beerekamp, Jean Pierre Geelen, samen met mediajournalist Henk van Gelder en VARAgids’ Roy van Vilsteren. Hieruit zal een vakjury van interviewers en tv-journalisten het beste tv-interview van het afgelopen tv-seizoen verkiezen. Begin oktober is de uitreiking van de award, die de afgelopen jaren is toegekend aan achtereenvolgens Matthijs van Nieuwkerk, Clairy Polak en Twan Huys.

Kanshebbers voor de Sonja Barend Award 2012 zijn:

Rick Nieman in gesprek met Jeroen Pauw (RTL 4, 2 oktober 2011)
En ineens was het aantal bedpartners van Jeroen Pauw nieuws. Pauw deed de uitspraak in het programma Kwestie van kiezen, het dilemma-interviewprogramma wat hij zelf ooit presenteerde. Nieman duwt Pauw zeer behendig richting het antwoord.
Eva Jinek in gesprek met Mart Smeets (WNL, 27 november 2011)
Wonderlijke dialoog tussen Jinek en Smeets – interviewer blijft overeind in een welles-nietes-interview met Smeets, onder meer over het gebruik van autocue op tv. Een interview als circusact waar beiden hun rol perfect spelen – dat kan een fascinerend tv-gesprek ook zijn.
Twan Huys in gesprek met Mark Rutte (NTR, 20 december 2011)
Het spannendste interview met Rutte ooit. Huys wordt geholpen door de studenten in de zaal – dat is het format. Maar de een-tweetjes tussen de interviewer en de minister-president vallen totaal buiten de kaders van de tv-gesprekken de Rutte anders voert. Rutte is ‘flexibel met de waarheid’ omtrent zijn mediatraining – Huys bijt door. En de interviewer laat Rutte zijn mobiel pakken om ter plekke minister Ivo Opstelten te bellen, om een kwestie over Alexander Rinnooy Kan (hij zou wel/niet gesolliciteerd hebben als vicepresident van de Raad van State) recht te zetten.
Raoul Heertje in gesprek met Deirdre McCloskey (VPRO, 9 januari 2012)
Intelligent, grappig, intiem en lekker lang gesprek. Over de crisis (McCloskey is econome) en Nederland, waar ze heeft gewoond. McCloskey is duidelijk gecharmeerd van Heertje, die zeer goed voorbereid, met humor en in goed Engels het gesprek leidt. In de tweede helft van het gesprek vertelt McCloskey ook over haar transseksualiteit (ze is in de jaren 70 geopereerd).
Wilfried de Jong in gesprek met L.A. Raeven (VPRO, 23 januari 2012)
Fascinerend portret van kunstenaarstweeling Liesbeth en Angelique Raeven. De twee concurreren onder meer om de sympathie van de interviewer, die uiteindelijk ook kiest. Een risico dat goed uitpakt.
Mariëlle Tweebeeke in gesprek met Elmer Mulder (VU), Jaap Bonjer (VU) en Reinout Oerlemans. (NOS/NTR, 23 februari 2012)
Buitengewoon scherp gesprek met drie verantwoordelijken van het controversiële RTL-programma Tussen leven en dood (registratie van de praktijk op de spoedeisende hulp van het VU). Tweebeeke blijft overeind tussen drie heren die allemaal aan dezelfde kant staan: vóór het programma. Na dit gesprek wordt het programma (na één aflevering) gecanceld, Mulder vertrok in augustus wegens interne conflicten.
Sven Kockelmann in gesprek met Henk Bleker (KRO, 9 mei 2012)
Gesprek naar aanleiding van de interne CDA-verkiezing voor het fractievoorzitterschap. Bleker is met een slogan op pad: Eerlijk helder Henk. Kockelmann ondergraaft alle drie woorden uit de slogan, te beginnen bij de laatste. Bleker kreeg uiteindelijk slechts 7,3 procent van de CDA-stemmen.
Wilfred Scholten in gesprek met Arnon Grunberg (NCRV, 16 juli 2012)
Geestig en onderhoudend (en almaar vousvoyerend, zonder dat het koket wordt) interview vanuit het Zwarte Woud in Duitsland. Het gesprek wordt meermalen onderbroken (eerst regen, dan gasten in een restaurant) – wat het gesprek almaar vrolijker maakt. Met een verrassend openhartige Grunberg.
Frénk van der Linden in gesprek met Marjan Berk (NCRV, 30 juli 2012)
Vrolijk en openhartig gesprek over seks en liefde. Met meta-opmerkingen als: we doen alsof ik je nog niet heb gezien, nu ik bij je binnenkom. ‘Want alles is namaak in dit interview’.
Jan Leyers in gesprek met Jolande Withuis (VPRO, 5 augustus/1 september)
Sterkste Zomergasten-aflevering van dit jaar, zoals een gesprek voor het programma zou moeten zijn: beiden formuleerden voortreffelijk, Leyers wist wanneer hij zijn mond moest houden en wanneer hij door moest vragen. In twee delen uitgezonden, omdat de live-uitzending na een uur onderbroken werd door een migraine-aanval van Withuis.
Mart Smeets in gesprek met Willem-Alexander (NOS, 6 augustus 2012)
Meest ontspannen, minst gescripte interview ooit met een lid van het Koningshuis. Met ruimte voor ironie en tegenstellingen, en zonder das was de prins zeer ontspannen.
Nynke de Zoeten in gesprek met PVV-leider Geert Wilders (NOS, 15 augustus 2012)
De inzichtelijkste politieke interviews in de aanloop naar de verkiezingen waren te zien op Politiek24. Interviewer wandelt op met lijsttrekker en ondervraagt deze over drijfveren, politieke programma’s en het vak. Alle gesprekken vinden buiten plaats, behalve één: met Geert Wilders (want: beveiliging). Nynke de Zoeten interviewt, en voorkomt met bescheiden interrupties dat de politicus enkel zijn verkiezingspraatje kan afdraaien.

Bron: VARAgids

Bericht delen