dinsdag 20 februari 2018

Joop van den Ende noemt uitzending Argos ”onzuiver en beledigend”

De miljoenen die oud-theaterproducent Joop van den Ende via zijn liefdadigheidsstichting wegschenkt aan goede doelen komen voor een groot deel terecht bij bedrijven en instellingen waar Van den Ende zelf, zijn familie of zakenpartners bij betrokken zijn.

Bij zeker 65 procent van de 65 miljoen euro die Van den Ende tussen 2009 en 2016 wegschonk was dat het geval, zo blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer, platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en het VPRO-radioprogramma Argos.

Met de schenkingen van de VandenEnde Foundation wordt onder meer de hypotheek afbetaald van het Amsterdamse DeLaMar Theater. Dat is een belangrijk podium voor Stage Entertainment, het commerciële musicalbedrijf van Van den Ende. Andere schenkingen werden deels omgezet in opdrachten aan bijvoorbeeld productiebedrijf Medialane van dochter Iris van den Ende of aan producties van Stage Entertainment.

“Tendentieus, onvolledig en op diverse punten onjuist”, reageert Joop van den Ende op de radio-uitzending van Argos van zaterdagmiddag. Het beeld dat van de VandenEnde Foundation en hem als cultureel ondernemer wordt geschetst noemt hij ”onzuiver en beledigend”.

Van den Ende: “Deze uitzending van Argos wil de indruk wekken dat ik in al mijn activiteiten zaken naar mijn hand zet en het eigen belang voorop stel. Dat is niet juist. Genoemde media doen geen recht aan de belangeloze financiële steun die mijn vrouw en ik al tientallen jaren geven aan de cultuur in Nederland, in totaal ruim 155 miljoen euro sinds 2001.” 

“Ik benadruk dat het enige voordeel dat ik van onze schenkingen geniet een geestelijke verrijking is. Ik heb mijn leven lang met open vizier zaken gedaan en voel me gekwetst door het beeld dat door deze media van mij, mijn vrouw en de VandenEnde Foundation wordt gecreëerd.”

De uitzending van Argos is hier te beluisteren.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen