dinsdag 16 januari 2018

Geer en Goor verplichte kost op universiteit

Het RTL 4-programma Geer en Goor: Effe geen cent te makken is onderdeel van de tentamenstof aan de Universiteit van Amsterdam. Eerstejaarsstudenten van de studie Media en Cultuur dienen een aflevering van het programma te analyseren op ideeën over ouderenzorg en (plat) vermaak.

Docent Emiel Martens: “Wij leren onze studenten kritisch te kijken naar populaire cultuur.”

Afgelopen donderdag werd de voorlopig laatste aflevering van de RTL 4-docusoap uitgezonden. Terwijl Gerard Joling en Gordon zich opmaken voor het afsluitende Geer en Goor Benefietgala van aanstaande woensdag, buigen de eerstejaarsstudenten Media en Cultuur zich over de avonturen van het bekende tv-duo in de voorgaande afleveringen.

Waar Geer en Goor de afgelopen twee maanden in veel Nederlandse huiskamers op de lachspieren of de zenuwen werkten (of allebei), daar wierpen de studenten een kritische blik op de ideeën die het programma uitdraagt en oproept. De analyse die ze moeten maken vormt een van de eindopdrachten voor het vak Inleiding Analyse I, een vak dat studenten laat kennismaken met verschillende belangrijke methoden om mediaproducten te analyseren. Docent Emiel Martens: “In het vak leren studenten om hedendaagse populaire cultuuruitingen te duiden en in een ruimere context te plaatsen. Mediaproducten zijn nooit neutraal, ze gaan altijd ergens over en zijn altijd verbonden met huidige ideeën over de inrichting van onze samenleving. De bestudering van deze ideeën staat centraal in de kritische mediatheorie.”

Ook dienen de studenten te reflecteren op reacties van kijkers over de kwaliteit van het programma. Martens: “Geer en Goor geeft een bepaalde betekenis aan de leefsituatie en het welbevinden van Nederlandse ouderen. Op deze manier participeert het programma actief in de ideevorming over de positie van ouderen in onze samenleving, of, zoals de makers het zelf noemen, ‘het lot van eenzame ouderen’. Daarnaast wordt de serie vaak afgedaan als plat vermaak voor de massa, eigenlijk niet waard om naar te kijken. Wij leren onze studenten juist dat kritisch kijken naar populaire cultuur waardevolle inzichten kan opleveren over het (mis)functioneren van onze samenleving.”

Bron: UvA

Bericht delen