GeenStijl publiceert gelekt geluidsfragment van Khalid Kasem
woensdag 3 april 2024

GeenStijl publiceert gelekt geluidsfragment van Khalid Kasem

GeenStijl heeft een geluidsfragment van een gesprek tussen Peter R. de Vries, Royce de Vries en Khalid Kasem gepubliceerd. In de gelekte opname zou De Vries zijn toenmalige collega Kasem vragen of hij geld heeft aangenomen om een ambtenaar om te kopen.

Het gaat om een van de opnamen waarover het AD begin dit jaar een artikel heeft geschreven. In dat artikel werd voormalig advocaat Kasem in verband gebracht met omkoping. Kort daarna legde de presentator zijn werkzaamheden voor BNNVARA neer.

In de geluidsopnamen die het AD in handen heeft, zou Kasem toegeven een ambtenaar te hebben omgekocht. In ruil voor 8.000 euro kon een cliënt van hem vervroegd vrijkomen. Vader en zoon De Vries hadden op dat moment samen met Kasem een kantoor in advocatuur en juridisch advies.

Het AD kreeg te maken met een publicatieverbod. Van de rechter mocht de krant een artikel over de opnamen vanwege “een ernstig risico op aanslagen” niet publiceren. Later mocht het dagblad het artikel alsnog onder voorwaarden publiceren. De krant moest er wel voor zorgen dat bepaalde informatie niet tot specifieke personen te herleiden is.

AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma benadrukt dat het fragment niet via het AD bij GeenStijl terecht is gekomen. De krant heeft zelf besloten de opnames niet te publiceren en staat daar nog altijd achter. “Wij hebben ervoor gekozen om de opname niet openbaar te maken, omdat we vonden dat ons verhaal voor zichzelf sprak”, zegt Rijpma. “We hebben wel letterlijk uit de opname geciteerd. Dat hebben we zorgvuldig gedaan. We houden de opnames voor onszelf en beschermen onze bron.”

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten zei vorige week na onderzoek geen aanwijzingen te hebben dat Kasem een ambtenaar heeft omgekocht of dat heeft geprobeerd.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen