GeenPeil geeft zendtijd voor politieke partijen weg
woensdag 17 januari 2018

GeenPeil geeft zendtijd voor politieke partijen weg

GeenPeil geeft zijn zendtijd voor politieke partijen weg aan burgers die daarmee ‘iets leuks of goeds’ willen doen. Daarvoor worden de uitzendingen opgedeeld in clips van 30 seconden. GeenPeil heeft geen politieke standpunten, die worden door de leden bepaald. Daarom mag iedereen die dat wil een clip maken.

“De zendtijd voor politieke partijen staat bekend als het meest nietszeggende stukje televisie maar deze zendtijd is ook zes keer drie minuten gratis zendtijd”, aldus lijsttrekker Jan Dijkgraaf.

Een jury, afkomstig uit de media- en reclamewereld, beoordeelt de inzendingen. GeenPeil looft een beloning van 750 euro per clip uit, maar de prijs wordt pas uitgekeerd als GeenPeil daadwerkelijk minimaal een zetel behaalt bij de verkiezingen. Clips die niet worden uitgezonden op tv, gaat GeenPeil in haar online campagne gebruiken. GeenPeil: “Je krijgt ongevraagd aandacht van reclamebureaus, omroepen en creatieve mediatypes die al dan niet zitten te wachten hoe dit project in ons gezicht gaat ontploffen. Lache!”

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) plaatst enkele kanttekeningen bij het initiatief. “In de Mediawet staat dat een politieke partij de aan haar toegewezen uren geheel en alleen dient te gebruiken voor programma-aanbod op politiek terrein”, aldus een woordvoerder in BN De Stem. Het commissariaat toetst altijd achteraf, dus na uitzending. Anders zou het in strijd zijn met de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

De eerste uitzending van GeenPeil is te zien op 22 februari.

 Bron: GeenPeil/BM

Bericht delen