woensdag 17 januari 2018

Geen gedwongen ontslagen bij RTV Drenthe

RTV Drenthe kan de opgelegde bezuiniging van ruim een miljoen euro, die in volgend jaar moet worden gerealiseerd, uitvoeren zonder gedwongen ontslagen. Dankzij het niet doorgaan van het wetsvoorstel voor invulling van de landelijke koepel RPO blijft RTV Drenthe een sterker omroepbedrijf dat eigen beleidskeuzes kan maken, aldus hoofdredacteur Dink Binnendijk.

Ook andere regionale omroepen hebben te maken met de bezuinigingen. Bij een aantal leidt dat tot ontslagen. Als oorzaak wordt het afblazen van de bundeling van de dertien omroepen in de landelijke koepel RPO (Regionale Publieke Omroep) genoemd. Dat ligt bij RTV Drenthe anders. “Dankzij het niet doorgaan van het wetsvoorstel houden wij bij onze omroep meer vaste mensen in dienst dan bij een landelijke RPO. Dat staat nog los van de centralistische aanpak binnen de RPO die niet past bij een regionale omroep en het niet wettelijk vastleggen van de status met in elk geval een omroep per provincie”, aldus Binnendijk.

Een bezuiniging van meer dan een miljoen euro doet volgens de directeur/hoofdredacteur wel veel pijn. “Budgetten van afdelingen moeten omlaag, geen ondertiteling meer en door het afschaffen van de satelliet geen ontvangst van TV Drenthe in het buitengebied, techniek en vormgeving worden versoberd en er wordt gesneden in arbeidsuren van freelance personeel. Het kan daarom niet anders dan dat onze internetbezoekers, luisteraars en kijkers iets zullen merken van deze bezuiniging. Maar wij gaan altijd strijdend voorwaarts. Wij zijn en blijven een sterk en goed georganiseerd omroepbedrijf dat elke dag een onmisbaar onderdeel wil zijn van de Drentse samenleving.”

Volgens Binnendijk is de bezuiniging de zoveelste klap voor de regionale omroep. “In feite betekent het opnieuw een verdere afkalving van onze omroep”, constateert HIJ. “In de afgelopen 5 jaar is de vaste bezetting van onze omroep met maar liefst 25 procent gekrompen. Er zijn programma’s geschrapt, de programmering op tv is gehalveerd en met deze nieuwe bezuiniging zijn de mogelijkheden wel uitgeput. Wij wisten natuurlijk al een tijdje dat deze bezuiniging eraan zat te komen dus wij hebben de afgelopen jaren in ons beleid al continu richting gegeven aan een afgeslankte organisatie in 2017. Er is een aantal reorganisaties doorgevoerd en een vrijwillige vertrekregeling ingesteld. Ook zijn er noodzakelijke maatregelen doorgevoerd in onze programmering. Daarom is er in onze organisatie nu geen paniek en hoeven wij niet te reorganiseren of medewerkers gedwongen te ontslaan”, aldus Binnendijk.

RTV Drenthe is volgens Binnendijk trouwens wel pleitbezorger van samenwerking. “Wij werken al geruime tijd samen met bijvoorbeeld landelijke, regionale en lokale omroepen. Met de NOS, KRO-NCRV, RTV Oost en andere regionale omroepen. Ook hebben wij het initiatief genomen om de band met de lokale omroepen in Drenthe te verstevigen. Zo hebben wij in mei een dag voor de lokale omroepen georganiseerd met diverse workshops en werken wij ook al programmatisch samen met RTV Meppel en RTV Emmen. Met de uitgevers BOOM en NDC ondernemen wij gezamenlijke projecten. Maar ook met tal van andere organisaties in Drenthe zoals bibliotheken, musea en andere instellingen onderhouden wij een stevige, collegiale relatie en wordt er op allerlei manieren samengewerkt.”

Bron: RTV Drenthe/Broadcast Magazine

Bericht delen