Game, S(ch)et(t) & Mats
donderdag 7 juni 2018

Game, S(ch)et(t) & Mats

Roland Garros is één van de showcases van Eurosport. Prachtige productie en voor het eerst in 4K/UHD kwaliteit. Bovendien pakt de sportzender in Parijs traditioneel uit met veel on-site producties, waaronder het praatprogramma Game, Schett & Mats. Het is dan ook een thuiswedstrijd voor Eurosport; het hoofdkantoor staat min of meer om de hoek bij de banen van Roland Garros.

De mannelijke naamgever van Game, Schett & Mats is natuurlijk Mats Wilander, tennisgrootheid uit de jaren 80. Mats is na al die Eurosport-jaren volledig verfranst. Hij ziet er met zijn net te stijve jasje, zijn donkerblauwe ‘chino’ en zware zwarte brilmontuur uit als een Franse HR functionaris.

Dit in tegenstelling tot de hoofdgast van vandaag, de Amerikaan John McEnroe. Hij is met zijn witte flodderhemd en kettinkje in alles de tegenpool van de oh zo keurige Zweed: McEnroe is rock & roll (letterlijk: want ook gitarist in een rockbandje)….AC/DC versus ABBA. De wilde haren zijn al lang weg, maar hij praat nog steeds als in zijn beste jaren ‘op’ de tennisbaan. Toen kon hij ook zijn mond al niet houden.

McEnroe is één van mijn sporthelden, zoals hij dat voor velen van mijn generatie zal zijn geweest. Ik ben opgegroeid met Wimbledon-finales bij opa en oma op de bank, want die hadden kleurentelevisie. De finale ging in mijn herinnering altijd tussen John McEnroe en Björn Borg.

Ik heb ‘m ooit een keer ontmoet, McEnroe. Bij gebrek aan eigen sportprestaties was dat een hoogtepunt in mijn sportcarrière. Ik mocht als jongste bediende van het Eurosport-kantoor in Amsterdam een paar mensen uitnodigen naar de ATP finales in Hannover waar McEnroe toen ook al ‘star’ commentator was voor Eurosport.

Onder de genodigden bevond zich de hoofdredacteur van Tennis Magazine, Bertold Palthe (tweede van links op de foto). Hij mocht McEnroe tot zijn vriendenkring rekenen omdat hij ‘m een aantal keer op sleeptouw had genomen door Amsterdam om kunst te kopen nadat McEnroe zich in de eerste ronde uit het ATP toernooi van Rotterdam had laten slaan. Hij zou de ontmoeting arrangeren en zo geschiedde. Overigens was mijn andere gast (rechts op de foto) die dag een televisiejournalist van de Avrobode en de Televizier, de zoon van een oud AVRO-voorzitter. Regelmatige lezers van BM weten wel wie ik bedoel….

Enfin, Game, Schett & Mats. Tot vorig jaar was de naam van dit programma Game SET & Mats, maar geholpen door de tijdgeest en een online actie van haar fans is de vrouwelijke aangever van de show, de Duitse oud tennisster Barbara Schett, nu eindelijk een volwaardig anker. Het werd tijd zou je zeggen, met zo’n naam!

En Mats, die weet dat hij naast de mooie Schett aan de ene en de bravoure van McEnroe aan de andere kant, geen schijn van kans heeft vandaag; and it shows. Hij klampt zich vast aan een statistiek die nooit meer uit de boeken verdwijnt: Wilander en McEnroe speelden in de jaren 80 elf keer tegen elkaar. Mats won zes keer…..

Mertijn de Nooijer
Media-, sport- & entertainmentspecialist

Bericht delen