FvD-kamerlid Gideon van Meijeren intimideert SBS6-verslaggever Merel Ek met video
maandag 24 oktober 2022

FvD-kamerlid Gideon van Meijeren intimideert SBS6-verslaggever Merel Ek met video

Premier Rutte, andere kabinetsleden en een groot aantal Tweede Kamerleden veroordelen een video van Forum voor Democratie, waarin een politiek verslaggever wordt weggezet als ‘riooljournalist’. De premier spreekt van een nieuw dieptepunt. “In een democratie moeten journalisten hun werk kunnen doen zonder in diskrediet te worden gebracht.”

FvD-kamerlid Gideon van Meijeren plaatste de video op sociale media met de tekst: “Activisten die riooljournalistiek bedrijven mogen niet langer wegkomen met hun leugens, desinformatie en fake news. Tijd voor de tegenaanval.”

De YouTube-video wordt ingeleid met de tekst ‘rioolratten ontmaskerd’ en een plaatje van een rat. Te zien is dat Van Meijeren langs de kantoren loopt van verschillende Nederlandse nieuwsredacties en opmerkt dat er volgens hem “een ongelofelijke rioollucht hangt”.

Daarna richt hij zich met draaiende camera tot SBS6-verslaggever Merel Ek, die aangeeft dat ze niet aan zijn video wil meewerken. Van Meijeren, die beweert dat de camera weg is, valt Ek in de video aan op een eerdere definitie die ze gaf van het woord liquidatie.

Ek en Van Meijeren spraken elkaar eerder over woorden die tv-persoonlijkheid Johan Derksen had gebruikt over Forum-leider Baudet. Derksen had in Vandaag Inside gezegd dat “ze die gozer moeten liquideren”. Later zei Derksen dat het een verspreking was.

Ek had tegen Van Meijeren gezegd dat liquideren ook “wegsturen” kan betekenen, verwijzend naar de Dikke van Dale. Die definitie staat echter niet in de Van Dale en in haar woorden ziet Van Meijeren een poging om moedwillig desinformatie te verspreiden. Hij eiste voor de camera een rectificatie.

Collega-verslaggevers reageerden geschokt op de video en wezen erop dat Forum deze aanpak hanteert omdat de partij weet dat het met naam en toenaam noemen van de verslaggever op sociale media leidt tot intimidatie. De Parlementaire Persvereniging zegt met grote zorg kennis te hebben genomen van deze intimidatie en zegt alles te doen om Ek te ondersteunen.

Ook journalistenvakbond NVJ vindt de actie in alle opzichten alarmerend en kwalijk. “Vooral omdat hij Kamerlid is en aankondigt dat dit een begin van een reeks is. Hij dreigt eigenlijk: ‘journalisten pas op’. Dit soort acties ondermijnen de rol van de journalist”, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. Hij onderzoekt of er juridische stappen genomen kunnen worden.

Bron: NOS/BM

Bericht delen