dinsdag 16 januari 2018

Fusieomroep VARA-BNN krijgt miljoenen extra

In het nieuwe omroepbestel krijgt de kleinste fusiecombinatie, die tussen de VARA en BNN, 10 miljoen euro meer dan waar deze op basis van de ledentallen recht op heeft. Dat staat te lezen in het eindvoorstel van voorzitter Henk Hagoort van de Raad van Bestuur van de NPO, heeft De Telegraaf donderdag gemeld. Daarna heeft de NPO het voorstel openbaar gemaakt.

Door deze bonus heeft VARA-BNN nog maar een fractie minder budget dan KRO-NCRV en TROS-AVRO, ondanks het feit dat VARA-BNN de kleinste fusiecombinatie is. Hagoort zou hiermee willen voorkomen “dat het verschil in slagkracht tussen omroepen te groot wordt”. De extra miljoenen voor VARA-BNN komen boven op de premie die de fusieomroepen elk krijgen van OCW-ministerMedia Marja van Bijsterveldt (CDA) bij een vrijwillig samengaan.

Van Bijsterveldt wil maximaal acht omroepen. Naast de fusie tussen VARA en BNN zou dit een samenwerkingsverband van TROS met AVRO en KRO met NCRV zijn. De EO, Omroep MAX en de VPRO blijven zelfstandig. De NOS en NTR blijven taakorganisaties zonder leden.

Bron: De Telegraaf/Elsevier

Bericht delen