dinsdag 16 januari 2018

Freek Braeckman presenteert Groot Dictee

VRT-presentator Freek Braeckman gaat samen met Philip Freriks Het Groot Dictee der Nederlandse Taal presenteren. Hij volgt Martine Tanghe op die sinds 2005 bij het dictee betrokken was. Braeckman deed in 2011 zelf als prominente Vlaming mee aan het dictee en eindigde toen op een gedeelde eerste plaats met vier fouten.

Het dictee vindt dit jaar plaats op 19 december en wordt geschreven door de Vlaamse schrijfster Lieve Joris. Behalve een nieuwe presentator zijn er dit jaar nog enkele andere vernieuwingen. Zo wordt het wedstrijdelement tussen Nederland en Vlaanderen meer uitgespeeld. Er komt een Nederlands en een Belgisch vak. Verder is er een wildcard voor de winnaar van Het Groot Dictee onder studenten Nederlands in enkele Oost-Europese landen. Daar is het dictee zeer populair.

Wat niet verandert, zijn de locatie: De Eerste Kamer in Den Haag en de rol van Philip Freriks, die Het Groot Dictee naar Frans voorbeeld introduceerde in Nederland en België. Daarnaast blijft er een centrale rol weggelegd voor een prominente schrijver, die de dicteetekst opstelt, hem één keer voorleest in het begin en in de jury zit. De 26e editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt uitgezonden op 19 december op NPO2.

Bron: NTR/Broadcast Magazine

Bericht delen