Frans Klein: “Op1 keert terug op zondag”
maandag 14 december 2020

Frans Klein: “Op1 keert terug op zondag”

Op1, de talkshow van NPO 1, is in 2021 ook weer op zondag te zien. Paul de Leeuw keert eveneens terug als presentator. Dat vertelde Frans Klein, directeur Video van de NPO, zondag in het programma De Perstribune op NPO Radio 1.

Als Paul de Leeuw ter sprake komt, heeft Klein niets dan goede woorden voor hem. “Paul is één van de grootste makers die de tv ooit heeft voortgebracht. Hij is gewoon origineel en uniek in zijn soort. Hij blijft Op1 presenteren, samen met Astrid Joosten.”

In het komende jaar wordt er een nieuw duo geïntroduceerd voor de zondag. Het is niet de eerste keer dat Op1 ook op zondag te zien is. Van 21 maart tot 6 juli presenteerden Jeroen Pauw en Fidan Ekiz de talkshow. Daarna verdween het programma op zondag van de buis.

Omroepman van het Jaar
Frans Klein was zelf redelijk verrast dat hij door BM is uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar. Zelf had hij voor Arjen Lubach gekozen. “Wat hij wekelijks neerzet en de impact die dat heeft in Nederland… Het is een wonderlijke combi van humor, satire en journalistiek. Het werkt als een trein.” Klein vindt de prijs ook meer voor de makers. “Zij zijn het meest zichtbaar en het meest kwetsbaar. Voor mij is het een prijs voor de programmering, en dus ook voor mijn team.”

Nieuwe omroepen
Een discussie die nu speelt bij de NPO gaat over de nieuwe aspirant-omroepen die graag toe zouden willen treden tot het publieke bestel. Omroep Zwart en Ongehoord Nederland zijn de bekendste voorbeelden. Op de vraag of hij liever Omroep Zwart of Ongehoord Nederland ziet, antwoordt Klein toch Zwart. Maar een echte voorkeur heeft hij niet. “Wij zijn de gatekeeper, en daarin hebben wij geen voorkeuren. Als ze met een beleidsplan komen en dat wordt getoetst dan hebben ze wel een ticket voor deelname of niet.” Klein ziet dat er een nieuw soort verzuiling is ontstaan. “Waar je vroeger de zuilen had zie je dat er nu veel smaakgemeenschappen zijn, soms politiek, soms cultureel.”

Bron: NPO Radio 1/BM

Bericht delen