FNV wil minder tijdelijke contracten bij publieke omroep
vrijdag 15 mei 2020

FNV wil minder tijdelijke contracten bij publieke omroep

Bij de publieke omroepen overwegen vier op de tien mediamakers op te stappen omdat ze geen vast contract kunnen krijgen. Dit blijkt uit een peiling van FNV Media & Cultuur. Bij de publieke omroepen werken nu zo’n 1.300 mensen met een tijdelijk contract. En die mediamakers willen graag meer zekerheid.

85 procent van de ondervraagden vindt dat de werkgever te veel met tijdelijke contracten werkt. ‘Dit gaat ten koste van de mensen én van de kwaliteit van de programma’s’, aldus FNV Media & Cultuur.

De peiling is door bijna 500 mediamakers bij de publieke omroep ingevuld, waarvan de helft op een vast contract werkt en de helft op een tijdelijk contract. Ze werken vooral achter de schermen, bijvoorbeeld als producer, redacteur, programmamaker en productieassistent. Hoewel de peiling net voor de coronacrisis werd afgerond, zeggen mediamakers dat ze in deze tijd nog meer het belang van een vast contract inzien. FNV Media & Cultuur zet daarom tijdens de cao-onderhandelingen in op minder tijdelijke contracten, meer zeggenschap voor de mediamakers en een reële loonsverhoging.

“Donderdagmiddag hebben we tijdens de cao-onderhandeling aan de werkgevers van de publieke omroep de uitslag van onze peiling overhandigd. Ook toonden we een filmpje waarop mediamakers tonen wat het met hen doet om, soms jarenlang, van tijdelijk contract naar tijdelijk contract te hoppen”, zegt cao-onderhandelaar Martin Kothman van de FNV. “Ze voelen zich minder gewaardeerd, leven in constante onzekerheid, kunnen moeilijker carrière maken en komen bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een hypotheek.”

Bron: FNV Media & Cultuur/BM

Bericht delen