dinsdag 16 januari 2018

FNV KIEM wil ook fuseren

De vakbond voor creatieven FNV KIEM wil zich aansluiten bij de nieuwe fusieorganisatie FNV. Dat besloot zaterdag een meerderheid van 66 procent van de congresgangers in Amersfoort.

Voorzitter Geert van der Tang: “Wij gaan nu onderhandelen over de positie van de sector creatieve industrie binnen het ongedeelde deel van de FNV. Voor ons is belangrijk dat de positie van zelfstandigen in onze sector goed geregeld wordt. Ook willen we ruimte blijven houden voor gezamenlijke belangenbehartiging met beroepsorganisaties van musici, acteurs, fotografen, journalisten, regisseurs, auteurs, vertalers en scenarioschrijvers.”

Ton Heerts, voorzitter van de FNV, is blij met de uitkomst. “Met FNV KIEM erbij wordt de ongedeelde FNV nog representatiever en diverser. Ze brengen veel expertise mee over de positie van zzp’ers. Ik heb er alle vertrouwen in dat we ook deze fusie komend jaar tot een goed einde brengen. Zodat ook in de creatieve sector de vakbond wordt versterkt.”

Van de 91 stemgerechtigden kozen er 60 voor de fusiebesprekingen; 31 mensen stemden tegen. In procenten was de stemverhouding 66-34. De fusie moet ingaan op 1 januari 2016. Uiterlijk in oktober moet een nieuw congres hierover een definitief besluit nemen. Belangrijkste voordeel van de fusie is dat lobby en belangenbehartiging worden versterkt. In de creatieve sector komt het nog te vaak voor dat machtige marktpartijen de zelfstandige professionals de armoede in drukken.

FNV KIEM (Kunsten, Informatie, Entertainment, Media) telt nu 31.000 leden in grafische industrie, verpakkingen, uitgeverijen, podiumkunsten (theater, dans en muziek), beeldende kunst, audiovisueel (radio, tv en film), media, kunsteducatie en gaming-industrie.

Bron: FNV KIEM

Bericht delen