Flinke boete voor oud-directeur moslimomroep
maandag 5 november 2018

Flinke boete voor oud-directeur moslimomroep

Frank William, oud-directeur van de Nederlandse Moslim Omroep, moet bijna een miljoen terugbetalen. Dat is de uitkomst van een grote fraude- en corruptiezaak met gelden van de publieke omroep, uitgeroepen in de rechtbank Rotterdam van afgelopen vrijdag in een civiele procedure die was aangespannen door de curator van de NMO.

Hiermee komt een einde aan een tien jaar durende affaire. William ontving in 2007 zijn ontslag bij de moslimomroep. Drie jaar geleden kreeg hij van de rechtbank al een taakstraf van 240 uur opgelegd wegens misbruik van omroepsubsidies en valsheid in geschrifte.

Daarnaast nam William vele jaren giften en steekpenningen aan van vijf bedrijven en tv-producenten die programma’s mochten maken voor de NMO. De oud-directeur zorgde ook dat het bedrijf van zijn zoon jarenlang kon profiteren van lucratieve opdrachten van zijn omroep.

De rechtbank typeert het gedrag van William in de civiele zaak als ‘opzettelijk en roekeloos’. Hij benadeelde de NMO voor een kleine 700.000 euro. Inclusief wettelijke rente komt het bedrag uit op bijna een miljoen. Het bedrag gaat naar de curator van de omroep die in 2010 het failliet aantekende.

Bron: NRC/BM

Bericht delen