woensdag 17 januari 2018

Georgina Verbaan realiseert meeste omzet

Maar liefst 1 op de 5 films die thuis worden gekeken, is een product van Nederlandse bodem. Kijkend naar de afgelopen 5 jaar is Mannenharten de best bekeken Nederlandse film in de huiskamer. Georgina Verbaan is het meest populair in de Top 50 NL films en lijkt garantie voor succes

Met het Nederlandse Filmfestival op volle toeren en het aanstaande 5-jarig bestaan van Pathé Thuis geeft de Nederlandse streaming dienst inzicht in het kijkgedrag naar Nederlandse film.

Top 10 NL films Thuis:
1. Mannenharten
2. Soof
3. Gooische Vrouwen 2
4. Verliefd op Ibiza
5. Hartenstraat
6. Bon Bini Holland
7. Michiel de Ruyter
8. Alles is familie
9. Toscaanse Bruiloft
10. De Ontsnapping

In de bioscoop scoorde Gooische Vrouwen 2 (2014) een ongekend hoogtepunt met een boxoffice van 16,88M. De Nieuwe Wildernis was een onverwacht groot bioscoopsucces (5,27M) en in minder mate een thuisfilm. Andersom scoorde Hartenstraat en De Ontsnapping in de huiskamer relatief beter.

Nederlandse films met Georgina Verbaan zijn zeer populair met uiteenlopende rollen in films als Hartenstraat (#5), Alles is Familie (#8), De Marathon (#15) en Brasserie Valentijn (#37). Kijkend naar de totale Top 50 thuis is Georgina Verbaan dé actrice die het meeste omzet boekt en een sterke bijdrage levert aan het succes van Nederlandse film. Georgina Verbaan is nu te zien als verstrooide moeder in Meester Kikker.

Bij de acteurs vallen Barry Atsma (Mannenharten #1, Michiel de Ruyter #7) en Fedja van Huêt op (Soof #2, Bloed, Zweet en Tranen #21) Maar het aantal rollen dat zij speelde in de Top 50 thuis films is relatief een stuk lager dan de succesvolle Verbaan.

Top 5 regie
1. Johan Nijenhuis
2. Antoinette Beumer
3. Mark de Cloe
4. Will Koopman
5. Joram Lursen

Het succes van Johan Nijenhuis (Verliefd op Ibiza #4, Toscaanse Bruiloft #9) van de afgelopen jaren is niemand ontgaan. Antoinette Beumer realiseert een opvallende 2e plek kijkend naar gerealiseerde omzet door het grote uit en thuis succes van Soof.

Nederlandse Romcom producties zijn met stip het populairst gevolgd door de genres comedy en familiefilm. Kijkend naar (zowel boxoffice als) Thuis Top 50 valt de ongekende populariteit van Michiel de Ruyter en Bon Bini Holland, als niet Romcom, op. Nederlandse thrillers spreken een minder breed publiek aan.

Bron: Pathé Thuis/Broadcast Magazine

 

Bericht delen