Filemon Wesselink portretteert moordenaars in Ik heb iemand gedood
maandag 18 oktober 2021

Filemon Wesselink portretteert moordenaars in Ik heb iemand gedood

Hoe komt iemand op het punt om een moord te plegen? Wat gaat eraan vooraf? En hoe ziet iemands leven er na dat fatale moment uit? Filemon Wesselink portretteert in Ik heb iemand gedood wekelijks een Nederlander die veroordeeld is wegens moord of doodslag.

Hij gaat op zoek naar de verhalen achter de daders en voert indringende gesprekken; met de moordenaars zelf, maar ook met familieleden, vrienden, oud-collega’s, begeleiders en anderen die bij de hoofdpersoon betrokken zijn. Want hoe heeft het zover kunnen komen? En wat kan onze maatschappij ervan leren? Ik heb iemand gedood is vanaf vrijdag 29 oktober om 20.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Filemon: “Ik heb me altijd afgevraagd hoe iemand ertoe komt om iemands leven te nemen. En of er niet nog iets aan te doen was. In dit programma krijg ik antwoord op die vragen en ben ik erachter gekomen dat moordenaars niet per definitie gewetenloze monsters zijn. Ze lijken misschien wel meer op jou en mij dan je zou willen.”

Elke aflevering is een portret van iemand die een verschrikkelijke daad heeft gepleegd en daar veel leed mee heeft veroorzaakt. Het slachtoffer blijft hierin anoniem; het gaat echt om het in kaart brengen van de psyche van de dader. Dit doet Filemon door in gesprek te gaan met belangrijke personen uit de omgeving. En met de dader zelf natuurlijk.

We kijken ze weer recht in de ogen en met kritische vragen houdt Filemon ze een spiegel voor. Want was dit echt de enige uitweg? Zou iedereen op het punt kunnen komen om een moord te plegen? En kunnen we er iets van leren zodat het de volgende keer misschien voorkomen kan worden?

Ik heb iemand gedood is een coproductie van BNNVARA en CCCP.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen