Fidan Ekiz duikt in 100 jaar vrouwenemancipatie
maandag 1 oktober 2018

Fidan Ekiz duikt in 100 jaar vrouwenemancipatie

In de 6-delige BNNVARA-televisieserie Vrouw op Mars worden verworven vrouwenrechten in historisch perspectief geplaatst. Journaliste en presentatrice Fidan Ekiz bezoekt vrouwen en mannen die betrokken waren bij de strubbelingen, strijdpunten, memorabele en bij tijd en wijle hilarische ontwikkelingen in de vrouwenemancipatie van de twintigste eeuw in Nederland.

Kickboksen in de sportschool, na je werk je kinderen ophalen van de opvang, studeren en je stem uitbrengen. Allemaal ogenschijnlijk hele normale dingen in het leven van vrouwen in Nederland. Maar nog niet heel lang geleden werd er een strijd gevoerd om deze normale dingen te mogen doen.

Voor Fidan Ekiz was het maken van Vrouw op Mars ook een eye-opener: “Feminisme? Dat is niks voor mij. Dat was mijn reactie toen ik werd gevraagd voor deze serie. Wat heb ik mij vergist. Het was een eer. De serie is juist een ode aan deze vrouwen en hun strijd geworden.”

De webserie van Vrouw op Mars gaat verder waar de televisieserie eindigt. Wie strijden anno nu voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen? In een serie videoportretten vertellen onder meer Marianne Thieme, Margo Reuten, Clarice Gargard en Sahil Amar Aïssa over hun werk, hun leven, en de manier waarop zij zich inzetten voor het feminisme.

In de podcastserie van Vrouw op Mars maakt Willemijn Veenhoven de verbinding tussen de verschillende generaties vrouwen door in gesprek te gaan met bekende moeders en dochters als Sophie Hilbrand en haar moeder Madeleen Hilbrand, en met Milou Deelen en haar moeder Barbara van Beukering.

Vrouw op Mars is vanaf donderdag 11 oktober om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen