dinsdag 16 januari 2018

Eyeworks-opnamen in strijd met wet

Eyeworks handelde in strijd met de wet bescherming persoonsgegevens bij de opnamen van 24 uur: Tussen Leven en Dood eerder dit jaar in het VU medisch centrum. Dit is na onderzoek de conclusie van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), zo meldt De Telegraaf maandag. De serie werd na één uitzending van televisie gehaald omdat het programma veel ophef veroorzaakte daar het onduidelijk was in hoeverre er met name door de patienten vooraf wel toestemming was verleend om te filmen. Vandaar dat het CBP de zaak onderzocht, ook in verband met eventuele toekomstige vergelijkbare projecten. Het onderzoek wijst nu uit dat rechtsgeldige toestemming om te filmen ontbrak.

 

Dat sommige mensen wel achteraf om toestemming zijn gevraagd, is niet in overeenstemming met de wet. Bovendien kan van rechtsgeldige toestemming ook geen sprake zijn geweest door de situatie waarin de patiënten en hun begeleiders zich bevonden, namelijk op de spoedeisende hulp. Het CBP heeft de bevindingen overgebracht aan Eyeworks en het VU medisch centrum.

Eyeworks gaf maandag verder geen reactie op de zaak. Het VUmc is een eigen intern onderzoek begonnen naar de kwestie, waarin de bevindingen van het CBP zullen worden meegenomen. Dit onderzoek zal over enige weken zijn afgerond.

Bron: De Telegraaf

Bericht delen