dinsdag 16 januari 2018

EYE Film Instituut Nederland opent 5 april

EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ, opent donderdag 5 april de deuren voor het publiek. Vanaf die dag kunnen bezoekers terecht in de vier filmzalen, de tentoonstellingsruimte, de interactieve ‘basement’, de museumwinkel en het café-restaurant.

Aan de noord-oever van het IJ, pal tegenover station Amsterdam Centraal staat het onderkomen van EYE Film Instituut Nederland. Het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects heeft een in het oog springend gebouw ontworpen met onder andere vier filmzalen met totaal 640 stoelen en 1.200 m2 tentoonstellingsruimte.

EYE is het enige museum in Nederland dat zich exclusief richt op film en bewegend beeld. EYE toont film als kunst, vermaak, cultureel erfgoed en informatiedrager. Met een oog voor actuele, historische en artistieke ontwikkelingen worden tentoonstellingen met omlijstende filmprogramma’s samengesteld. Speciale aandacht gaat ook uit naar de jeugd.

Naast de vertoning van kinder- en familiefilms verzorgt EYE educatieve programma’s en activiteiten voor jongeren en volwassenen. De basement biedt de bezoeker de mogelijkheid om op interactieve wijze de gedigitaliseerde collectie van EYE te bekijken. In de museumwinkel is een breed assortiment van filmgerelateerde producten te vinden en het café-restaurant, met terras op het zuiden, heeft uitzicht over het IJ.

De openingstentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed laat zien hoe filmmakers en kunstenaars nieuwe werken creëren door gebruik te maken van gevonden bewegend beeld. Twee deelnemers maken een nieuw werk op basis van materiaal uit de collectie van EYE.

Bron: EYE Film Instituut

Bericht delen