Eva Jinek Omroepvrouw van het jaar 2017
woensdag 17 januari 2018

Eva Jinek Omroepvrouw van het jaar 2017

Eva Jinek is uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar 2017. De redactie van BM reikte de prijs vanmiddag voor de 27e keer uit, onder het toeziend oog van honderden aanwezigen in Beeld & Geluid in Hilversum. Jinek reageert: “Deze verkiezing is net als goede wijn. Het moet even rijpen en dan komt het in volle omvang tot je.”

Eva Jinek is opvolgster van Floortje Dessing, die haar – typisch Floortje, bovenop een berg in Californië – van afstand feliciteerde. “Een meer dan logische keuze en ongelooflijk verdiend. Eva heeft een fantastisch jaar achter de rug. Ik vind het echt te gek.” Jinek ontving de wisselbeker uit handen van BM-hoofdredacteur Jeroen te Nuijl. Ze zegt in het mediavakblad: “Jinek is nooit hetzelfde. En nooit af. Je kunt zeggen: dat is gekmakend. Maar dat vind ik het fijnste, want ik heb nooit een saaie dag.”

Waarom Eva?
2017 was een jaar om in te lijsten voor Eva Jinek. Haar succesvolle talkshow groeide door naar ongekende hoogte. Zelfs tijdens de kijkluwe ‘zomerstop’ scoorde Jinek jaloersmakende marktaandelen. De kijkcijferkoningin van late night knalde de concurrentie voorbij en voorzag ‘het gesprek van de dag’ van nieuw elan. Zo won ze de Zilveren Televizier-Ster en liet ze in duopresentatie – Pauw & Jinek: De Verkiezingen – zien dat ze de Haagse elite ontwapenend kan ondervragen. En met Eva in de Verenigde Staten toonde ze ook een andere kant van zichzelf. In prachtige portretten toonde ze sterke staaltjes participerende journalistiek die goed werden bekeken.

Die drie programma’s en Eva’s eigenzinnige invulling bleven niet onopgemerkt. In de Media Top 100 steeg Eva met stip: van 25 naar 3. In Jinek is Eva scherp, goed gehumeurd, onderhoudend en heeft een aanstekelijke energie. Ze won de National Woman of the Year Award 2017 van Harper’s Bazaar. Kortom, waardering van vakgenoten, pers én het grote publiek. Alles viel op zijn plek. Aan haar eigen stamtafel zit Jinek zichtbaar op haar plek: ze straalt en geniet van haar rol als gangmaker. Haar ster steeg naar grote hoogte: 2017 was een exceptioneel Eva-jaar.

Vijfde vrouw tussen 21 Omroepmannen
Tussen 21 Omroepmannen is Eva de vijfde vrouw die zich tot Omroepvrouw laat kronen. Cathy Spierenburg, Tina Nijkamp, Linda de Mol en Floortje Dessing gingen haar voor. De lijst met Omroepmannen en –vrouwen van het Jaar ziet er in chronologische volgorde als volgt uit:

1991                           Boudewijn Paans
1992                           Aart Geurtsen
1993                           Freddy Thyes
1994                           Lejo Schenk
1995                           Paul Witteman
1996                           Fons van Westerloo
1997                           Joop van den Ende
1998                           Burny Bos
1999                           John de Mol
2000                           Frits Barend & Henk van Dorp
2001                           Arthur Valkieser
2002                           Cathy Spierenburg
2003                           Peter R. de Vries
2004                           Gerard Timmer
2005                           John de Mol
2006                           Paul de Leeuw
2007                           Ton F. van Dijk
2008                           Tina Nijkamp
2009                           Linda de Mol
2010                           Erland Galjaard
2011                           John de Mol
2012                           Matthijs van Nieuwkerk
2013                           Bert Habets
2014                           Jan Slagter
2015                           Humberto Tan
2016                           Floortje Dessing
2017                           Eva Jinek
 
In het januarinummer van BM komt Eva Jinek uitgebreid aan het woord. Ze siert de cover van het blad, dat vanaf deze week eenmalig verkrijgbaar is in de losse verkoop. Behalve voor de Omroepvrouw van het Jaar heeft de extra dikke editie van hét mediavakblad ook plaats ingeruimd voor de tien best bekeken programma’s van 2017 in elf categorieën, achtergrondartikelen over Ziggo Sport en Eurosport, interviews met Sophie Hilbrand en Pim Schmitz (CEO Talpa) en doet Meester Frank Visser uitspraak over De Rijdende Rechter.

Bron: BM

Bericht delen