dinsdag 16 januari 2018

Ernst Daniël Smid wil X Factor Classic

Ernst Daniël Smid wil de aandacht voor de klassieke stem op televisie redden. Na het schrappen door de NCRV van Una voce particolare, is hij met een aantal geestverwanten bezig met het bedenken van een concept dat mogelijk interessant is voor Omroep MAX. “Of waarom maakt RTL 4 niet X Factor Classic?”

“Ik heb zangtalenten met me meegenomen op tournee. Het krijgt alleen niet de aandacht die bijvoorbeeld The Voice Of Holland-winnaar Ben Saunders krijgt. Dat soort programma’s scoort bij de gratie van de sms-jeugd. Nou, ik denk dat er voor klassieke zangtalenten ook ge-sms’t zou worden. De commerciëlen zouden het gewoon moeten durven proberen!” zegt Smit in De Telegraaf.

Hoe leuk klassieke muziek is, gaat hij in augustus wel laten zien in het programma Van popster tot operaster, dat hij jaarlijks maakt ten bate van Oxfam Novib. Vorige keer maakte Lange Frans daar furore: “Helemaal geen zanger, maar een rapper,” aldus Smit. “Hij zag er ook vreselijk tegenop, maar dankzij klassieke technieken hebben we hem toch Toreador van Bizet laten zingen. Stak hij na een lange uithaal met de hoge S zijn duim omhoog, zo van ‘ik heb het gered’. Ik heb die man in mijn hart gesloten.”

“Dit jaar wil ik Guus Meeuwis zo ver krijgen en Anouk en Thomas Berge. Die jongen kan de aria Nessun Dorma! zingen, daarvan sla je steil achterover. Ik heb een keer een klassiek duet met hem opgenomen, en hij zong zo een stralende hoge C.”

Eric van Tijn zou het fantastisch vinden als er een X Factor classic komt. Het idee adopteert hij van harte. “Laten we er onmiddellijk over gaan praten. Ik vind het grandioos. Ik ben zelf een enorme liefhebber van klassieke muziek en ik denk dat dit de manier zou kunnen zijn om deze muziekvorm aan een groot publiek te presenteren.”

Bron: De Telegraaf

Bericht delen