dinsdag 16 januari 2018

EO richt zich op projectmatige journalistiek

De EO gaat de journalistieke afdeling reorganiseren. Om te bezuinigen en in te spelen op het veranderende medialandschap, gaat de omroep zich meer toeleggen op projectmatige journalistiek. Dat betekent dat er dertien banen verdwijnen. Dit blijkt uit een voorgenomen besluit tot reorganisatie van de Raad van Bestuur.

De voorgenomen reorganisatie treft een groot deel van de journalistieke afdelingen en de afdelingen Radio 2, 5 en 6. Directeur Arjan Lock: “De EO wil zich meer toeleggen op kortlopende, ambitieuze en inhoudelijke producties die een actueel thema raken en waarmee we onze EO-missie vormgeven.”

Een deel van de huidige functies komt te vervallen, deels komen daar nieuwe functies voor in de plaats. Lock noemt het besluit tot reorganisatie daarmee “emotioneel”. De Ondernemingsraad van de EO heeft positief geadviseerd op de voorgenomen plannen. De bonden zijn inmiddels geïnformeerd. Voor de medewerkers die hun baan verliezen geldt de sociale regeling uit de cao voor omroeppersoneel.

Lock: “De EO is blijvend op zoek naar hoe de missie van de EO in het sterk veranderende medialandschap de meeste impact heeft. Mede op basis van de ontwikkelingen binnen de publieke omroep zien we ons genoodzaakt het bestaande stramien los te laten en een deel van onze journalistieke- en radioredacties te reorganiseren. We hebben daarom niet langer ingetekend op een wekelijkse actualiteitenbalk. Dat is een pijnlijk besluit: veertig jaar lang leverden we vanuit onze identiteit een vaste wekelijkse bijdrage aan het gesprek van de dag op televisie; daarvan nemen we nu afscheid. Daarvoor in de plaats richten we ons op kortlopende producties waarin we een thema kunnen aansnijden dat leeft, zoals de vluchtelingenproblematiek. Neem bijvoorbeeld nieuwe series als Rot op naar je eigen land. Dit vraagt een andere manier van research, redactievoering en innovatie, maar ook een grote mate van flexibiliteit.”

Voor radio gelden issues per zender waardoor reorganiseren noodzakelijk is. Zo is voor Radio 1 en 2 minder budget beschikbaar en komt er een andere programmering. Radio 5 heeft te maken met een aangepast profiel van de zender. Zoals al eerder bekend werd, stopt NPO Radio 6 en daarmee ook het EO-programma op deze zender.

Bron: EO/Broadcast Magazine

Bericht delen