dinsdag 16 januari 2018

EO bestaat 45 jaar

In de Jaarbeurs in Utrecht vierde de EO zaterdag zijn 45-jarig bestaan, met zo’n 20.000 deelnemers. De omroep hield er voor de elfde keer de Nederland Zingt-dag. Zaterdagavond was er het jubileumconcert Symphony of Life, met internationale gospelartiesten. Op het podium stonden onder meer Michael W Smith, Kees Kraayenoord en Pearl Jozefzoon.

In de beginjaren rond 1970, een tijd van snelle ontkerkelijking, wilde de omroep een bolwerk zijn in de strijd tegen de secularisatie, en een orthodox geluid laten horen. De eerste twee jaren stonden in het teken van het werven van leden: een aspirant-zendgemachtigde die er niet in slaagde om binnen twee jaar van 15.000 naar 100.000 leden te groeien, was gedwongen weer uit de ether te verdwijnen. De EO redde het ternauwernood en ondanks een negatief advies van de Omroepraad (die de nieuweling niet zag zitten) verleende minister Engels in mei 1972 de EO de C-status, waarmee ze fors meer uitzendtijd kreeg.

 

De omroep was in 1970 gestart zonder gekwalificeerd personeel en zonder enige ervaring met het maken van tv- en radioprogramma’s. De programma’s uit de eerste helft van de jaren zeventig straalden daardoor een zeker amateurisme uit. De nog weinige zendtijd als C-omroep werd grotendeels gevuld met kerkzang, toespraken van predikanten en evangelisten, natuurfilms en kinderprogramma’s.

De EO nam ook scherp stelling tegen zaken als abortus, drugs en de algemene verloedering van de maatschappij zoals zij het zag. Er waren geloofsopbouwende thema’s als bijbelstudieprogramma’s voor radio en televisie. In 1975 werden de eerste regionale jongerendagen gehouden. Deze zouden de basis leggen voor de jaarlijks terugkerende EO-Jongerendag.

Sinds 2007 maakt de EO minder behoudende programma’s. Dat levert wel veel discussie op, zoals recent met de Grote Jezus Quiz.

Bron: EO/Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen