EndemolShine Group en Banijay gaan mogelijk fuseren
donderdag 24 oktober 2019

EndemolShine Group en Banijay gaan mogelijk fuseren

EndemolShine Group, waarvoor Joop van den Ende en John de Mol in 1994 de basis legden, komt vermoedelijk in Franse handen. EndemolShine, producent van onder meer Big Brother, Masterchef en Peaky Blinders, wordt hoogstwaarschijnlijk overgenomen door de Franse branchegenoot Banijay.

Die tv-producent maakt programma’s als Expeditie Robinson en Temptation Island. Bestuursvoorzitter van Banijay is Marco Bassetti, een oud-leidinggevende van Endemol. Banijay heeft in Nederland het productiebedrijf Zodiak Nederland (Wegmisbruikers, Je zal het maar hebben).

EndemolShine Group, met hoofdkantoor in Amsterdam, is nu voor 50 procent eigendom van Disney, sinds de overname van 21st Century Fox in maart 2019; de andere helft is van investeerder Apollo Global Management. Banijay is voor 28 procent in handen van mediaconcern Vivendi.

Een fusiebedrijf van Banijay en EndemolShine Group wordt de grootste onafhankelijke tv-producent van de wereld. Met de productie en de internationale verkoop van programmaformats halen beide groepen samen een omzet van naar schatting 3 miljard euro. EndemolShine Group had in 2017 een omzet van 1,84 miljard euro; Banijay van 847 miljoen. EndemolShine heeft productiebedrijven in circa twintig landen, Banijay in zestien.

Het is niet de eerste keer dat het door schulden geplaagde EndemolShine in de verkoop staat. Volgens Amerikaanse en Franse media zou Banijay nu 2 miljard euro willen betalen voor EndemolShine. Dat is minder dan de bedragen die vorig jaar werden genoemd. Het Franse bedrijf zou Endemols schuld van circa 1,75 miljard euro overnemen, plus 250 miljoen betalen voor het eigenlijke tv-bedrijf.

Bron: Variety/NRC/BM

Bericht delen