dinsdag 16 januari 2018

Endemol wil samenwerken met Talpa

De huidige directie van televisieproducent Endemol is groot voorstander van een hernieuwde samenwerking met John de Mol. Een samenwerking met zijn Talpa “zou nog steeds een interessante combinatie zijn,” zegt financieel directeur Just Spee in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

De kritiek op het bedrijf is dat het er sinds de realityshow Big Brother niet meer in is geslaagd grote internationale hits te bedenken. Spee benadrukt echter dat de beslissing over een samenwerking van Talpa en Endemol bij de aandeelhouders ligt en niet bij de directie van het bedrijf.

Van die aandeelhouders hoopt het Italiaanse Mediaset, eigendom van Silvio Berlusconi, nog steeds op een nieuwe bemoeienis van De Mol, zeggen betrokkenen tegenover NRC. Mediaset zou ook beogen zijn aandelenbelang in Endemol te verhogen.

Endemol zucht op dit moment onder een schuldenlast van 2,8 miljard euro, die het in 2007 op zijn balans kreeg door de scherp gefinancierde overname. Aandeelhouders en schuldeisers proberen een oplossing te vinden.

Mediaset kocht in 2007 Endemol samen met zakenbank Goldman Sachs en Cyrte, toen nog het beleggingsvehikel van De Mol. Datzelfde jaar verkocht De Mol het grootste deel van zijn belang aan verzekeraar Delta Lloyd. Daarna zijn er intentieverklaringen getekend dat Talpa exclusief nieuwe televisieformats zou ontwikkelen voor Endemol, maar toen er geen overeenstemming over de prijzen bereikt werd liepen de onderhandelingen spaak.

Bron: NRC Handelsblad

Bericht delen